Бременност

Прееклампсия при бременност – откриха причинителя

28.03.2011г. / 09 22ч.
Аз жената
Прееклампсия при бременност – откриха причинителя

Учени идентифицираха три дефектни гена, които подлагат бременните жени на риск от прееклампсия, потенциално опасно високо кръвно налягане, което засяга една на 20 бременни.

Това истинско постижение в медицината може да доведе до създаване на лек, който да предотврати рискованото състояние.

Прееклампсията обикновено се появява след 20-та седмица от бременността и за една година причинява смъртта на 10 жени и 1000 неродени бебета само във Великобритания. Високото кръвно е в основата на 15% от случаите на преждевременно раждане.

До опасното състояние се стига поради „повреда“ в плацентата, която доставя хранителни вещества и кислород до бебето. Тъй като до момента причинителят на прееклампсия беше неясен, нямаше и как да се прогнозира коя бъдеща майка би страдала от нея.

След дълги изследвания обаче се потвърдиха подозренията на учените, че опасното високо кръвно при бременност е свързано с проблем в имунната система.

Американски изследователи са проучили 250 бременни жени с лупус и други подобни автоимунни разстройства. 30 от тях развили прееклампсия, а 10 са страдали преди от нея. При тези общо 40 жени учените забелязали три гена, които участват в реакцията на имунната система. 7 от бременните имали изменения при поне един от трите гена. Открили също така изменения в гените при 5 от 59-е жени с прееклампсия, които иначе били напълно здрави, съобщава медицинското списание "PLOS".

Въпросните три дефектни гена са свързани с рядко и потенциално фатално състояние наричано хемолитично-уремичен синдром, който все едно „натиска спусъка“ на имунната система и реакцията й излиза извън контрол. Синдромът е най-честата причина за остра бъбречна недостатъчност в детска възраст.

„Трябва да потвърдим съществуването на такава връзка в по-обширно изследване, но ако теориите ни се окажат верни, ще бъде възможно да намерим по-добър от сегашния начин за идентификация и третиране на жените в риск“, казва д-р Джон Аткинсон от медицинския университет в Сейнт Луис, Мисури.

Лекарството, което може да помогне при прееклампсия, все още се тества.

Съавторът на изследването д-р Джейн Салмън от Болницата за специализирани хирургични операции в Ню Йорк, казва: „Това изследване идентифицира първия генетичен рисков фактор свързан с прееклампсията при пациенти с лупус и потвърждава тези рискови фактори в поколението на пациенти, които не страдат от автоимунни заболявания“.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време