Бременност

Водно раждане с дула вече има и във Варна

22.01.2012г. / 16 13ч.
Аз жената
Водно раждане с дула вече има и във Варна

Бременните жени във Варна ще могат да раждат в зала за естествено и водно раждане. Бабинден беше поводът за откриването на новата зала в Майчин дом. Залата дава възможност за напълно физиологично раждане, при което жената да се движи свободно и да избира най-комфортните за нея пози, включително и в последната фаза, обясняват гинеколозите. Според тях този метод на раждане прави изживяването по-малко травматично и болезнено както за майката, така и за бебето, съобщава varnautre.bg.

В новата зала има аксесоари за комфорт по време на първа и втора фаза на раждането, когато жената може да е във или извън ваната в зависимост от това къде и как се чувства по-добре. В стационарна вана се провежда същинското раждане. Тя е подходяща и за обезболяване на контракциите в първата фаза.

Цялото раждане ще протича в една и съща зала и майката няма да бъде местена в различни зали според размера на разкритието и ритмичността на контракциите.

Всяка жена, избрала за себе си естествено раждане, може да доведе в специалната зала и своята дула. Все повече стават в България жените, избрали да практикуват тази позабравена професия, вече особено популярна в Западна Европа и САЩ. Дулата не е медицинско лице и оказва психическа подкрепа на бъдещата майка.

Думата произлиза от старогръцки и буквално означава "помощница за раждане". Преди 20 години тази древна професия започва своя втори живот. Дебра Бонаро е една от първите жени, които преди четвърт век започват да практикуват тази професия.

„Дулата е жена, която помага на родилката по време на бременността, а после и на раждането. Тя е човекът, който вдъхва увереност и спокойствие. Самата система е така направена, че е нормално в болниците да се изпитва страх, няма подкрепа и затова всъщност много жени имат неприятни изживявания с раждането”, обяснява тя.

Работата на дулата не трябва да се бърка с тази на акушерката. Тя няма медицинско образование, но в Западна Европа отдавна е част от акушерския екип.

Изследванията показват, че присъствието на дулата намалява продължителността на раждането около 25% или час и половина. В момента у нас за дули се обучават 30 жени.

Прочетете още:

Коментирай