Бременност

Важни стъпки при планирана бременност

16.04.2012г. / 12 25ч.
Мария Дуковска
Важни стъпки при планирана бременност

Решението на една двойка да има дете е голямо и важно събитие от съвместния им живот. За да се подготвите за бъдещата бременност и да направите всичко възможно да осигурите на бебето си най-доброто още от зародиш, е добре да предприемете първите важни стъпки.

1. Започнете прием на фолиева киселина и витамини.

Фолиевата киселина е най-сигурният начин за превенция на опасната за плода малформация спина бифида. Над 70% е шансът от предпазване на заболяването, ако сте започнали прием на киселината преди бременността.

2. Направете си кръвни изследвания.

Препоръчително е и двамата с партньора ви да си направите кръвни изследвания, за да сте сигурни, че сте напълно здрави и няма никакви рискове за бебето ви.

3. Консултирайте се с гинеколога си.

При рутинния си гинекологичен преглед, споделете за намерението си да имате дете. Лекарят ви ще прецени дали има нужда да направите изследвания, за да провери здравословното ви състояние и дали всичко е наред.

4. Посетете зъболекаря си.

Добре е да види зъбния ви статус и ако има неотложни проблеми, да започнете лечение. При евентуална бременност почти никоя лекарска дейност няма да може да ви бъде прилагана, заради опасните упойки и медикаменти.

5. Ако пушите – спрете.

Алкохолът също не е за предпочитане. Изключение прави чаша червено вино, на специални събития и случаи.

6. Планирайте бюджета си.

Появата на наследника ви е прекрасно събитие, но съпътствано от големи разходи. Затова би било добре отсега да планирате бюджета си и да разпределите спестяванията си. Ако имате близки и приятели, които ще ви помогнат с вещи или дрехи, ще ви бъде от полза, за да заделите пари за други важни неща от подготовката.

7. Проверете осигуровките си.

Осигурителните ви доходи от последните 24 месеца ще бъдат взети предвид, когато дойде моментът да получавате майчинство. Добре е да го имате предвид при планирана бременност, тъй като обезщетението за майчинство ще бъде основният ви доход.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай