Бременност

Лекове срещу запек и световъртеж при бременност

23.07.2012г. / 14 30ч.
Снежана Проданова
Лекове срещу запек и световъртеж при бременност

Основните физиологични проблеми, с които бременните жени се сблъскват още в началото на бременността си са запекът, гаденето и световъртежът. Ако и вие страдате от тези причинители на дискомфорт, надяваме се, че ще ви помогнем със следните съвети:

Запек

Много жени се оплакват от запек по време на бременност – изпражненията им са сухи и твърди, имат болки в червата и рядко се изхождат. Високото ниво на хормони забавя храносмилането и отпуска чревните мускули. Натискът от разширението на матката върху червата също може да е причина.

За да се справите с този проблем, пийте много течности – 8-10 чаши вода на ден, но не кафе, яжте богати на фибри храни – плодове, сурови зеленчуци, пълнозърнести храни; Правете леки физически упражнения. Ако няма промяна, консултирайте се с лекар.

Световъртеж

По време на бременност не е изключено да ви причернява от време на време и да ви се вие свят. Припадъците са рядкост, но сполетяват и физически здрави жени. Причината за това са налягането от разширяването на матката и кръвоносните съдове и нуждата на тялото от повече храна. Изправяйте се бавно и избягвайте да стоите прави дълго време. Не пропускайте хранения. Лежете на лявата си страна и носете свободни дрехи. Свържете се със специалист, ако имате вагинално кървене или болки в корема.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай