Бременност

Страх от раждането – пречи на бебето и на родилката

Най-големият страх на бременните жени е от раждането

16.01.2013г. / 15 30ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

И най-смелият войн се страхува преди битката. А раждането си е метафорична битка – има и кръв, и борба за живот, и победа.

Няма бъдеща майка, която да не е изпитвала страх от раждането. Когато се страхуваме, организмът бушува, отделяйки в кръвта адреналин и норадреналин, известни още като хормоните на стреса. Този процес е много опасен за бебето, защото води до стесняване на кръвоносните съдове, а резултатът е влошено снабдяване на плода с кислород.

Свързани статии

Единствено главният мозък може да даде команда към организма да прекрати синтезирането на хормоните, които са важни за раждането. Именно заради изпитването на страх, бебето се намира в голяма опасност. Според световна статистика, от страх преди раждането страдат между 7 и 10 % от жените, като между тях има първескини и такива, които очакват второто си дете.

Най-често бременните жени у нас се страхуват от: неизвестността, как ще протече раждането, дали ще има усложнения, ще се справят ли добре, родови травми, послеродова депресия и т. н.

За щастие съвременната медицина е толкова напреднала, че се справя с всякакви случаи на раждане. В болницата има медицински екипи в помощ и на родилката и на бебето. Така че единственото нещо, което се изисква от родилката, е да слуша акушерката, за да преодолее страха. А като си помислите колко страшни неща са минали или ще минат през живота ви – да се явите на шофьорски изпит, да се явите на първото си интервю за работа и т. н. Страхът е нормално човешко чувство, което можем да се научим да преодоляваме.

Следва продължение.

Коментирай