Бременност

Как да предпазим бебето от „лоши очи“?

Суеверия за урочасване на бебето и малкото дете и как да им противодействаме

25.01.2013г. / 14 01ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не всички вярват в суеверия, но много майки знаят, че „лошите очи“ могат да урочасват. Как да предпазим детето си от негативното влияние на недоброжелателни хора?

Не тръбете наляво и надясно, че сте бременна, поне докато коремът не ви издаде. Според медицинската статистика спонтанният аборт е много по-вероятен в ранните месеци на бременността. Бабите казват, че в този период майките са най-податливи на урочасване. Някои майки си връзват на китката червен конец, а когато бебето се роди, връзват същия и на него.

Основно чистене

Десет дни преди термина за раждане почистете дома си. Поканете приятелка да ви помогне или наемете професионална фирма. Специално внимание обърнете на местата зад секциите и дивана. След това запалете ароматични лампи с хвойново и борово масло, които имат не само защитно, но и бактерицидно действие.

Свързани статии

Светец-покровител

Ако сте кръстили бебето на името на светец, сложете иконата му в бебешката стая. Освен това украсете стаята му с малка саксия със здравец.

Подаръци за бебето

На бебето се подаряват множество вещи – дрехи, играчки, книжки. Отнасяйте се внимателно към подаръците и не взимайте вещи от хора, които не познавате.

Бебешките чаршафи

Избирайте дрехи и чаршафи за бебето само от естествени тъкани – лен, памук, вълна. Освен, че ще го предпазите от ранни алергии, счита се, че платовете от естествени тъкани защитават от неблагоприятна енергия. Над леглото или над горната табла закачете полупрозрачен воал – той също има защитна функция. Неслучайно в приказките бебешките люлки са покрити с воал.

Първото къпане

Според древно руско предание първото къпане на бебето трябва да бъде извършено от родната му баба, за да расте здраво и щастливо и да бъде предпазено от беди. Ако бебето е момче, го къпе тъщата, ако е момиче – свекървата. Майката и бащата не бива да присъстват. Докато трае къпането повтаряли следното: „Да измием ръчичките, да са здрави и работливи; да измием крачетата, за да намират много пътеки.“ След къпането не изливайте веднага водата, нека постои известно време в стаята, но и не я използвайте за други цели.

Любимата играчка

Ако бебето ви има любима играчка или такава, която вие сами сте изработили, не я изхвърляйте, дори да се скъса или повреди. Запазете я, защото според вярванията в нея е закодирано здравето и щастието на детето ви. Когато се разболее, сложете играчката до възглавницата му и то ще оздравее по-бързо.

Зли очи на улицата

Ако непознати или познати започнат да се радват много на бебето ви, галят го и го щипят по бузите, след като си тръгнат, избършете три пъти лицето му със суха кърпичка или му измийте очите с вода.

Как да разберете, че бебето ви е урочасано?

Ако започне да сънува кошмари, неочаквано вдигне температура без други симптоми, без видима причина отказва хранене, разходка, къпане, проявява страх от вода и тъмнина, плачливост.

Какво може да направите?

Изчистете/измийте старателно стаята му; измийте му очите с вода; ако не е кръстено – направете му кръщене; опечете питка за негово здраве, като я украсите с цветя, пиленца и здравец; поканете най-близките си приятели или роднини и ги почерпете.

Коментирай
3 rate up comment 2 rate down comment
до Крис ( преди 5 години )
Какво общо има в кой век живеем? Силата на мисълта и насочената енергия са си все същите и преди 10 века и сега? Урокито е силно насочена отрицателна енергия към някой и по-поддатливите хора могат даже да се разболеят от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 2 rate down comment
Крис ( преди 11 години )
Как е възможно да живеем в XXI век и още да има хора, които вярват в подобни глупости?! И Хари Потър не може да прави магии само с поглед, та било то и "лош"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар