Бременност

Нежеланото бебе – има ли шанс за живот

Не убивай бебето, сложи го в бейбибокс

08.03.2013г. / 14 55ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Въпреки критиките на ООН за съществуващата практика на бейбибоксовете в Швейцария, лекарите продължават да създават „прозорци към живота“ за изоставени бебета.

Швейцарски медии съобщиха за създаването на нов бейбибокс в град Олтен в северозападната част на страната. Новият „прозорец към живота“, както и всички останали, позволява на майката, която не иска новороденото си бебе, да го остави в специално създадените „кутии“ към акушеро-гинекологичните клиники. При това тя запазва своята анонимност.

„Прозорците към живота“ са разположени в детските клиники и представляват малък отвор в стената, през който жената поставя бебето в специален бокс. Той създава необходимата температура и влажност, а пет минути след като новороденото попадне вътре, прозорецът се блокира и се подава сигнал до охраната на клиниката.

Статистиката показва, че съществуването на бейбибоксове практически свежда до нула числото на убитите новородени от майките си (което се случва, когато майката се бои от огласяване на раждането или не може финансово да поеме грижите за бебето.)

В Германия функционират над 100 „прозорци към живота“. Същата практика има и в още няколко страни.

През есента на 2012 г. сътрудници на ООН по правата на децата (UN Committee on the Rights of the Child) поставиха тази практика на сериозна критика и настоятелно препоръчаха властите на страните от ЕС да я преустановят. Причината, която е изтъкната, е че бейбибоксовете нарушават правото на бебето на информация в бъдеще кои са биологическите му родители.

Коментирай