Бременност

Кои са причините за спонтанен аборт?

Спонтанният аборт се случва много по-често, отколкото си мислим

28.03.2013г. / 13 12ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Една наистина много болезнена тема е какво може да причини спонтанен аборт. За съжаление, статистиката показва, че спонтанният аборт е по-често срещано явление, отколкото би ни се искало, но е така. Според данните около 15-20% от бременните жени претърпяват спонтанен аборт.

Спонтанният аборт, както е медицинският израз, е бременност, която прекъсва от само себе си в първите 20 гестационни седмици. Бременност, която прекъсва след 20-та седмица, се нарича мъртво раждане, тъй като плодът вече е достатъчно голям, за да се счита за фетус.

Причините

Според Американския конгрес по гинекология 1/3 от спонтанните аборти в първия триместър са предизвикани от вродени хромозомни аномалии на плода. Този вид аборти е начинът на природата да предотврати появата на недоразвит плод, което впоследствие би се отразило негативно и върху майката и бащата.

Свързани статии

Сред другите по-рядко срещани причини са здравословното състояние на майката, като например инфекция, нелекуван диабет, автоимунно заболяване. Ако тези състояния се лекуват и наблюдават от специалист, рискът от аборт намалява в пъти.

По-рядко срещани, но също вероятни причини са злоупотребата с лекарства, наркотици, алкохол. Според някои изследвания дори честата консумация на кафе и кофеин под различните му форми, може да е рисков фактор. Проучване показва, че жените, които приемат 200 грама кофеин на ден и повече, са в 2 пъти по-голям риск от спонтанен аборт от жените, които не консумират кофеин.

Каквито и да са причините обаче, ясно е, че спонтанният аборт травмира двойката, и особено майката, която от първите седмици е в контакт със своето бебе и е емоционално свързана с него. Важно е да сте наясно с причините, които довеждат до този трагичен момент в едно семейство. И ако е възможно да ги избегнете, за да сте готови следващия път да отгледате здраво и прекрасно дете.

Коментирай