Бременност

Рисковете при късна бременност над 40 години

Какви опасности дебнат по-възрастните родилки?

11.04.2013г. / 13 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Новината, че 46-годишната актриса Холи Бери е бременна с второто си дете ни провокира да разгледаме кои са най-големите опасности за здравето на плода при толкова късна бременност. Самата Бери призна пред CNN, че изобщо не е подозирала и дори е мислела, че темата за бременността е останала назад в миналото за нея. Но ето, че животът е пъстър и необикновен и ни поставя всеки ден пред нови предизвикателства.

В ситуацията на Холи Бери се срещат два много тежки факта - нейната възраст и диабетът, който има. Той усложнява здравословното й състояние и лекарите трябва да са много бдителни, тъй като детето също е с риск. Но в XXI век при наличието на всякакъв вид неинвазивни тестове, изследвания могат да бъдат правени за всичко и на всеки.

Основно големите рискове при по-късната бременност са свързани с хромозомните аномалии на плода. За тях трябва да се следи много внимателно, защото за съжаление, са често срещани.

Свързани статии

При майките над 35 години се увеличава рискът от рак на гърдата, предупреждават медиците. Друга голяма опасност крие плацентата и възможно нейно разкъсване при по-възрастните бременни жени.

Жените над 35-40 години, които имат бебе, са заплашени и от високо кръвно налягане, което от своя страна е отговорно за редица проблеми на сърдечносъдовата система.

Една от големите опасности, за които лекарите винаги предупреждават е рискът бебето на по-възрастна майка да се роди със синдром на Даун. Все още специалистите спорят дали рискът е основно при тази група бременни, но засега няма абсолютна истина. Според статистиката шансът бъдещата майка на 46 години да роди дете със синдром на Даун е 1 към 18. Но дори и да е вярно, децата с подобен синдром са не по-малко прекрасни от нормалните деца, затова не се страхувайте, но бъдете подготвени за всичко.

Коментирай