Бременност

Ролята на йода за здравето на бебето

Как да си набавите необходимите количества йод по време на бременността

14.06.2013г. / 17 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Йодът е сред жизнено важните микроелементи, които поддържат баланса на здравия организъм. Безспорно неговата роля е огромна и при развитието на плода през деветте месеца от бременността на бъдещата майка. Недостигът на йод в организма води до нарушения на функцията на щитовидната жлеза, лоша памет, нарушения в репродуктивната функция и създава предпоставки за наднормено тегло.

Свързани статии

Основната роля на йода е да образува хормони от щитовидната жлеза като трийодтиронин и тироксин, които от своя страна са важни за почти всички органи в тялото. Много вероятно е, ако имате дефицит на йод да се чувствате отпаднала, вяла, без сили, в депресия, да имате косопад или развалени зъби. Тъй като организмът не може да си прави запаси от йод заради неговата токсичност, трябва да си го набавяте всеки ден. Необходимото количество, за да сте в кондиция и да се чувствате добре, и най-вече бебето да се развива нормално е прием от 150-200 мкг на ден.

Как да си го набавите?

Ежедневният прием на овесени ядки, елда, яйца, мляко, грах, фасул, скариди, мед ще ви осигурят напълно необходимото количество йод.

Не забравяйте, че дефицитът на йод може да бъде опасен за здравето и развитието на плода в утробата ви и не пренебрегвайте неговото значение, особено в първите месеци от бременността. След 12-тата гестационна седмица в тялото на бебето се формира собствена жлеза, затова в първите 3 месеца е добре майката да приема двойно повече йод, за да компенсира и липсата в организма на бебето.

Коментирай