Бременност

Най-честите неразположения по време на бременност

Как да се справите със запека

14.08.2013г. / 12 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бременността е дълго чакан момент за всяка жена. Тези, които вече са минали по този път са запознати с това, какво да очакват при следваща бременност. Въпреки че всяка бременност протича по различен начин, има няколко общи неразположения, които се срещат при повечето жени.

Свързани статии

Ако очаквате бебе или планирате бременност, вижте кои са най-честите оплаквания, които може да срещнете.

  •  Киселини в стомаха

Те са едни от  най-честите неразположения по време на бременност.  За да намалите дискомфорта избягвайте домати, грозде както и други по-кисели плодове. Разпределете храненията, така че да се храните по пет пъти на ден с по-малки порции, вместо три пъти дневно. 

  • Гадене

При някои бременни то се наблюдава в началото на бременността, но при други е по-продължително. Ментовите и кисели бонбонки могат да го намалят. Сутрин винаги закусвайте с няколко сухара или бисквити. Рязкото ставане от леглото също може да предизвика гадене.

  • Подуване

Течностите в организма по време на бременност се увеличават с над 50%. Носете широки, удобни дрехи и обувки. Пийте повече вода, пресни сокове и мляко. Внимавайте с количеството сол, което приемате. Солта също задържа течности и ви кара да изглеждате подпухнали и подути.

  • Хемороиди и запек

При някои дами хемороидите се  появяват по време на бременност. За да намалите дискомфорта, пийте много вода, хапвайте храни, богати на фибри като банани и ябълки, за да може по-лесно да се изхождате. По възможност носете по-рядко бельо тип "прашки" и избягвайте пикантните храни.

  • Умора и главоболие

Съвсем нормално е да се уморявате по-бързо. Когато се почувствате изтощени, правете кратки почивки. Разхождайте се на чист въздух и проветрявайте често помещението, в което се намирате. Направете си чаша билков чай или пресен плодов сок.

  • Разширени вени

Проблем, който може да облекчите, като често повдигате краката на високо. Не носете стегнато бельо и дрехи. Обливайте с хладни струи вода краката и внимавайте с теглото по време на бременност. Наднорменото тегло също е причина за появата им.

  • Тревожност

Често се среща. Бременната започва да се чувства по-малко харесвана от любимия, често плаче, чувства се объркана. Тя се нуждае от подкрепата от страна на близките и мъжа до себе си.

Коментирай