Бременност

Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Според учените нередовният сън може да доведе до усложнения по време на раждането и до ниско тегло на бебето

27.08.2013г. / 17 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност хубавият и дълбок сън, на който сте се наслаждавали преди това, често се превръща в мираж. Нарушенията в съня при бременната жена са често срещани.

Те обикновено са провокирани от:

  • честото ставане до тоалетна
  • нощните закуски
  • болките в гърба
  • киселини
  • неудобната поза за сън
  • безпокойство и депресия и други. 

Проблемите със съня могат да окажат влияние върху самото раждане.

Според учените нередовният сън може да доведе до усложнения по време на раждането и до ниско тегло на бебето. Те намират връзка между прекъсването на съня и нормалната функция на имунната система. 

Освен депресията, хормоналните промени, настъпващи в организма също имат отношение към качеството на съня. По време на бременност се покачват нивата на прогестерона. Това може да доведе до дихателни промени, нарушаващи съня.

В следствие, на което бременната сутрин се събужда по-трудно, а през деня се чувства сънлива. 

Свързани статии

Какви промени със съня да очаквате през деветте месеца?

През първия триместър ще ставате често до тоалетна, за да пишкате или да повръщате. Гладът ще ви вдига за разходки до хладилника, като не са изключени стомашни киселини и не на последно място, болезнените крампи в прасците.

През втория триместър ще може да се радвате на по-здрав сън. Хормоналните промени няма да настъпват така рязко, както през първите седмици. Ще се чувствате по-енергична и бодра. Но не са изключени крампи в краката. Казват, че през този период сънищата са най-ярки. 

През третия триместър ще се нуждаете от най-много сън. Коремчето ще е пораснало и е възможно да усещате болка и напрежение в гърба. Ще ви бъде трудно да намерите удобната поза за сън. Проучвания показват, че през последните три месеца качеството на съня е по-лошо, отколкото в първия триместър.

Добре е да спите на лявата си страна и да слагате мека възглавничка между краката. Тъй като коремът ви е нараснал, това ще окаже и по-голям натиск върху пикочния мехур, което означава често ходене до тоалетна.

За да подобрите качеството на съня хапвайте повече плодове, зеленчуци и риба и избягвайте храните, които могат да предизвикат киселини. През деня правете лека гимнастика. Тя също помага да спите по-добре. Ако имате възможност, посещавайте специални масажи за бременни. Това ще намали болките и напрежението в гърба. Преди сън, винаги проветрявайте спалнята, а лятно време спете на леко отворен прозорец.

Коментирай