Бременност

Най-нов неинвазивен тест открива генетични промени в плода

Тестът е правен на над 6000 бременни жени в цяла Европа

24.09.2013г. / 17 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Днес, на 24 септември 2013 година, в болница Токуда беше представен най-новият генетичен тест в пренаталната диагностика - Пренатест.

На събитието, което завърши с демонстрация на това как се прави теста в лабораторна среда, присъстваха Денис Лапшов от НМ Дженомикс, доц. Алексей Савов от Национална генетична лаборатория към „Майчин дом“, доц. д-р Атанас Щерев от АГ болница „Д-р Щерев“ и д-р Ралица Василева от Първа АГ болница „Св. София“ и медицински център „Асцендент“.

Ето какво споделиха те пред аудиторията.

Доц. д-р Атанас Щерев : „Искаме държавата да започне да реимбурсира извършването на PrenaTest.“

Д-р Ралица Василева: „Този тест не уврежда нито майката, нито плода.“

Доц. Алексей Савов :„Важно е хората да бъдат информирани преди да вземат дадено решение.“

Денис Лапшов: „Тестът е резултат от осемгодишен труд и до края на годината ще се сертифицира за многоплодна бременност.“

Пренатест се предлага от тази година по лиценз на немската компания Лайфкодекс. Пренатест на Лайфкодекс е сертифициран по всички норми на европейското законодателство медицински продукт и притежава CE марка. До момента – едва година от появата му, Пренатест е правен на над 6000 бременни жени в цяла Европа.

Това е първият неинвазивен пренатален тест в България. За разлика от всички останали дородови изследвания, Пренатест анализира ДНК на плода без манипулация с тялото на майката и плода. Това става възможно, благодарение на революционна технология.

Какво представлява Пренатест?

Пренатест представлява неинвазивно ДНК изследване, което дава възможно най-рано (от 9-ата гестационна седмица) възможно най-сигурната информация (99%) за най-честите форми на хромозомни аномалии при плода (тризомия 21, 18 и 13 – синдром на Даун, синдром на Едуардс и синдром на Патау) и успява да постигне това без риск за бременността.

Какво представлява иновацията на Пренатест?

Пренатест дава оптимално рано и с максимална точност най-надеждната възможност да бъдат открити най-честите генетични аномалии на плода. Пренатест постига това благодарение на откритието, че в кръвта на бременната жена циркулира ДНК на бебето. Тази ДНК е извънклетъчна или свободна.

Тестът патентова своя технология, която изолира от кръвта на майката свободната ДНК на плода и прави възможно нейното изследване.

Как се прави Пренатест?

Пренатест може да бъде назначен само от наблюдаващия лекар. За целта на генетичното изследване се взема венозна кръв от бременната жена. У нас кръвна проба за Пренатест може да бъде взета и в най-големите лаборатории с национална мрежа.

Тази процедура не крие какъвто и да било риск нито за майката, нито за бебето и пази бременността от възможни усложнения. Кръвната проба се транспортира от DHL до обяд на следващия ден до лабораторията на Лайфкодекс в Германия, където тя се подлага на високотехнологичен генетичен анализ.

Защо наричат Пренатест нова ера в дородовата диагностика?

Пренатест предлага изключително висока прецизност – 99% – за откриване на най-честите форми на тризомии – синдром на Даун (тризомия 21), синдром на Едуардс (тризомия 18) и синдром на Патау (тризомия 13). Пренатест предлага тази възможност в изключително ранен етап от бременността – след 9-ата гестационна седмица.

Това прави теста най-сигурното ранно изследване за генетични аномалии. Благодарение на своята революционна технология, Пренатест е неинвазивен, т. е. не изисква манипулация с тялото на майката, която би довела до възможна загуба на плода или последващо усложнение.

Пренатест е безболезнен, тъй като изследва венозна кръв от бременната жена. Допълнителна функционалност на теста е възможността да бъде установен полът на бебето.

Свързани статии

Какви са перспективите пред Пренатест?

Възможностите, които неинвазивният пренатален тест предлага, задават перспективата той да се превърне в диагностичен тест, което го поставя в качествено нова категория, различна от тази на неинвазивните скринингови тестове (биохимичен скрининг или БХС).

В момента Пренатест се извършва в много страни от Европейския съюз. В някои държави като Германия, здравната каса поема Пренатест в случаите на високорискова бременност. В Израел държавата също поема неинвазивното пренатално изследване, когато наблюдаващият лекар определи бременността като рискова.

В момента цената на Пренатест – най-новият генетичен тест, който за първи път в дородовата диагностика предлага бърз, безболезнен и едновременно с това сигурен начин да бъдат открити най-честите генетични аномалии на плода, е 2 500 лева. Пренатест е символ на сигурност за майката и бебето й.

 

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
vera83 ( преди 10 години )
Нека и у нас все по-често се прилагат такива методи, които са безопасни и надеждни! И ние, българките, заслужаваме да се възползваме от достиженията на медицината, подобно на всяка друга европейка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар