Бременност

Какво трябва да знаете за околоплодната течност

Безцветна е и има сладникав мирис

03.10.2013г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато раждането настъпи, протича по различен начин при всяка бременна. Някои жени не изпитват веднага болка от контракции, при други най-напред изтичат околоплодните води и т. н.

В някои случай (когато няма кървене от вагината и контракции) за бременната е трудно да разпознае дали й изтичат водите или изпуска малко количество урина, което е нормално в последните седмици.

Как да разберете дали водите ви изтичат?

Не при всички жени се наблюдава внезапно и обилно изтичане на околоплодната течност.

Когато амиотичната торбичка (тази, която обгръща и пази бебето) се спука, околоплодната течност изтича през шийката на матката и влагалището. Може да се прояви като леко сълзене от влагалището или да объркате този процес с леко изпускане на урина. Урината обикновено има мирис и цвят, докато околоплодната течност не мирише като урината.

Свързани статии

Тя е безцветна и има сладникава миризма, но ако мирише неприятно, това може да говори, че имате някаква инфекция. Когато имате течение, което е с кафеникав или зеленикав цвят, трябва да се консултирате с лекар.

Това може да означава, че бебето ви се е изходило в утробата ви и да крие опасност както за вашето, така и за неговото здраве.

Когато водите ви изтекат, не правете нищо, което може да въведе инфекции във вагината. Може леко да се изплакнете с чиста вода.

Какво може да доведе до преждевременно изтичане на околоплодните води?

  • генитални инфекции
  • вагинално кървене по време на бременност
  • пушене по време на бременност
  • нисък индекс на телесната мазнина
  • когато износвате повече от едно бебе
  • отлепване на плацентата

Когато околоплодните води изтекат, бременната се настанява в болница, защото обикновено раждането започва или по преценка на лекарите може да бъде предизвикано.

Коментирай