Бременност

Стоп на безсънието!

Как да си върнете пълноценния сън, ако сте бременна

29.10.2013г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Ако сте бременна, то наред с наедряването, отеклите стъпала, киселините и гаденето, много вероятно е често да страдате и от безсъние. Както се казва „това влиза в пакета удоволствия“ да бъдеш бременна.

Повечето ви приятели и роднини ще ви казват, че това е нормално и че трябва да се готвите за безсънните нощи, щом бебо се появи. Само че инсомнията не е никак приятна и уморява прекалено, особено една бременна жена, която все по-често има нужда да почива пълноценно, приближавайки термина си.

Няма абсолютен и безопасен начин как да спрете безсънието и да възвърнете здравия си сън, но има няколко възможности, които ще ви помогнат да облекчите умората и да се доближите до заспиването вечер:

1. Не консумирайте напитки с кофеин след 12 часа на обед. Никакъв чай, кафе или газирани напитки с кофеин.

2. Излизайте често на въздух, правете си приятни разходки, без да се натоварвате прекалено. По-добре чести, но кратки обиколки из квартала.

3. Правете упражнения или йога. Физическото натоварване (умерено, разбира се), ще умори тялото и няма да разберете как вечерта ще заспите веднага щом сложите глава на възглавницата.

4. Не яжте тежки храни преди лягане или посред нощ, когато традиционно гладът се обажда при бременните.

5. Претовареният ум заспива трудно. Ако главата ви прелива от мисли какво трябва да купите, да приготвите, ремонтирате и т. н., успокойте се и започнете да си записвате. Това е сигурен начин да облекчите „магистралата“ в ума ви, да успокоите нервната система и да заспите спокойно.

Свързани статии

6. Не прекалявайте с приема на течности вечер преди лягане.

7. Избягвайте дремванията през деня. Ако се почувствате много уморени, легнете и починете, но без да спите.

8. Вземете си успокоителна вана с лавандула или лайка. Може също да капнете няколко капки на възглавницата – ароматът им успокоява и успива.

9. Никакви новинарски емисии и тежки филми вечер преди лягане. Новините, които се показват са дълбоко разстройващи и мрачни, а за една бременна жена, която прелива от хормони и емоции, последното, което й трябва е стряскаща доза черни новини.

10. Изпийте един чай от мента или лайка преди лягане.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
li239 ( преди 10 години )