Бременност

Кога започват първите движения на плода

В корема на мама

08.11.2013г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В първите дни и седмици на бременността жената усеща предимно гадене, главоболие и обща умора. С напредване на бременността тя започва да разпознава и първите движения на бебето.

В началото усещането е като пърхане, побутване, боцване или поне така го описват дамите минали по пътя на бременността. Тези, за които това е първа бременност няма как да знаят какво да очакват от активността на бебето в корема. Ето малко разяснения за движенията на бебето в утробата.

Движенията на плода започват около осмата седмица, но майките обикновено започват да ги усещат след 16-тата седмица. Разбира се при всяка жена и в зависимост дали е първа бременност тези усещания са индивидуални. Ако имате късмет, по време на прегледа с видеозон ще може да видите тези движения.

В седмата и осма седмица плодът започва да извършва общи движения. Около деветата седмица ще започне да хълца, да смуче палец, да движи ръчичките си.

На 10 седмици вече може да движи главата си, да докосва с ръчички лицето си.

На 11 седмици започват и първите прозевки.

За 14-тата седмица е характерно движението на очичките му. С напредването на бременността движенията на бебето ще се усилват и усещат все по-ясно. Въпреки това бебетата не са в постоянно движение.

Ще има моменти, в които ще изпъва ръчички и крачета и такива, в които ще има нужда от сън и почивка. Често по време на преглед с видеозон бебетата спят, затова е и по-трудно да бъде наблюдавана тяхната активност.

От 20-тата до 24-тата седмица

Активността на бебето се увеличава. При някои бременности бебетата са активни денем, докато при други ритниците в корема на мама не спират през цялата нощ.

От 24 -до 28-та седмица

Ще забележите, че бебето ви хълца, което може да разпознаете по резките движения в корема ви. Амиотичната торбичка съдържа около 750 мл течност, което дава известна свобода на движенията на бебето. Също така при силен шум може да усетите как се стряска.

Свързани статии

През 29-тата седмица

Бебето започва да прави по-малки движения и по-определени. Мястото за движение става все по-ограничено за него.

През 32-тата седмица

В този период бременните споделят, че усещат по-чести и интензивни движения, въпреки малкото пространство, в което се намира бебето. Ако наблюдавате корема си може да забележите леко повдигане или набръчкване на кожата на корема при по-силно движение на бебето.

От 36-тата седмица до раждането

Бебето се завърта с главичката надолу. Ритниците, които ще усетите са леко болезнени и са в областта на ребрата. Но до настъпването на датата на раждане бебето често ще сменя своята позиция.

Коментирай