Бременност

Грижа за здравето по време на овулация

Избягвайте нездравословната храна

02.01.2014г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Овулацията е биологичен процес, при който зрял фоликул в яйчника освобождава яйцеклетка. При всяка жена този процес се различава (теоретично овулацията настъпва около 14-ия ден след първия ден на месечния цикъл). Ако вие и партньорът ви правите опити за бебе, добре е да обърнете внимание на здравословното си състояние и начина на живот по принцип и особено по време на овулация. Ето няколко съвета за това как да се грижите за себе си по време на този период.

Избягвайте нездравословната храна

По време на овулация (и не само) е добре да обърнете специално внимание на храната, която консумирате. Препоръчително е да се откажете от бързите закуски, преработените храни, консервираните храни. Всички те съдържат трансмазнини, които не е добре да бъдат приемани по време на овулация.

Редица проучвания сочат, че този вид мазнини влияят негативно върху процеса на зачеване особено при жени със синдром на поликистозни яйчници. Затова откажете се от хамбургерите, чипсовете и други подобни.

Бъдете физически активни

По време на овулация е хубаво да отделите време за гимнастика или друга любима спортна активност, защото това ще ви помогне да запазите хормоналния си баланс. Овулацията е процес, който зависи от баланса на хормоните в тялото ви. От друга страна хормоналният дисбаланс ще наруши процеса на зачеване, ето защо е добре да спортувате по-често.

Към списъка с полезни храни, които е добре да консумирате по време на овулация (плодове, зеленчуци, мляко, не мазно месо, ядки и т. н) добавете и кълнове, особено тези, които са от покълнал грах. Той е богат източник на протеини, което ще ви помогне по естествен начин да регулирате менструалния си цикъл.

Свързани статии

Поддържайте нормално тегло

Наднорменото тегло крие редица рискове за вашето здраве както и за овулацията. При голяма част от жените синдромът на поликистозни яйчници или други репродуктивни проблеми се дължат на наднорменото тегло.

Намалете кофеина

Специалистите препоръчват да се намали приемът на кофеин, за да се подобри овулацията. Това не значи да се откажете от любимите напитки кафе и чай, а просто да намалите количествата им.

И не на последно място не забравяйте, че редовната употреба на алкохол и тютюнопушенето също оказват влияние. Посещавайте редовно гинекологични прегледи. Това означава веднъж или два пъти годишно, ако нямате здравословен проблем и наблюдаващият ви лекар не ви е посъветвал друго. Редовните прегледи биха могли да открият и коригират евентуален проблем, тъй като има заболявания, които влияят на овулацията.

Коментирай