Бременност

Митове за раждането в домашни условия

Рисковете са приблизително еднакви с тези, които могат да възникнат и в болничната обстановка

09.01.2014г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Много бременни се страхуват да родят вкъщи. Повечето смятат, че домашното раждане крие рискове. И раждането в болница крие рискове, разбира се. Не може да се отрече. Но съществуват някои митове, които плашат бременните жени и им пречат да вземат най-доброто за себе си и бебето си решение.

Не казваме, че домашното раждане е най-доброто решение, то е просто алтернатива за много жени в днешно време, които искат да избегнат тягостната болнична обстановка.

Мит №1: Раждането вкъщи е за вманиачени по природосъобразния живот хора

За онези, които стриктно следят всичко в ежедневието им да се случва така, както природата е решила, раждането вкъщи е нещо естествено, което се е случвало откакто човешката цивилизация съществува. Това не означава, че не важи за всеки друг, който реши да избере домашния уют в онзи толкова съкровен момент на даване на живот на едно човешко същество. Ако желанието на семейството ви е да бъдат включени в този прекрасен момент, направете го! Изборът е ваш.

Мит №2: Акушерките не са достатъчно добре медицински подготвени

Това не е вярно. Те преминават през строго обучение и допълнителни квалификации. Хората ги бъркат с дулите, които имат функция повече на партньори при раждането, които дават напътствия и изживяват цялата бременност до раждането заедно с майката. Те изразяват моралната си подкрепа към родилката.

Мит №3: Домашното раждане е по-опасно и рисковано от раждането в болница

Свързани статии

Изследванията констатират, че ражданията и на двете места крият близки по степен рискове. В подкрепа на това твърдение са статистическите данни, които сочат, че най-ниска детска смъртност се наблюдава в страните, където домашните раждания имат голям процент, например Холандия (30% раждания вкъщи). И двата варианта имат както ползи за майката и детето, така и рискове. Далеч сме от мисълта, че България може да се сравнява с Холандия в това отношение.

Мит №4: В болницата ще получите по-добри грижи

Много жени споделят впечатленията си от болничните прегледи. Усещането често е такова, сякаш лекарите набързо преглеждат за проблеми, а никога не питат за емоционалното състояние на родилката, не отделят внимание на това да я подготвят какво да очаква, какво да прави в различни ситуации. При избора на домашно раждане с акушери и помощници често се усеща много по-силна подкрепа, което създава спокойствие у родилката.

Мит №5: Вкъщи няма да бъдете подготвени за извънредни ситуации

Акушерките са подготвени за много усложнени ситуации. Оборудвани са с инструменти, кислородни маски, уреди за обдишване, консумативи за зашиване, местни упойки, набор от лекарства, включително такива за спиране на кръвоизлив. Разбира се, съществуват състояния, които могат да бъдат овладени само в болнична среда, но затова решението е само ваше.

Препоръчително е преди да вземете решение къде предпочитате да родите, да се осведомите добре за предимствата и рисковете и да прецените дали сте склонни да ги поемете. Когато раждането започне няма връщане назад!

Коментирай
6 rate up comment 2 rate down comment
тина ( преди 10 години )
Пишете си за гримове и актуални прически. НЕ подстрекавайте млади жени към опасни неща. С лекар консултирахте ли се преди да изсерете тази драсканица? Срам за журналистиката сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 4 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Изтрийте тая статия и не пишете повече глупости! НЕ ВЕ Е СРАМ! ДРАСКАЧИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар