Бременност

7 невероятно богати източника на фолиева киселина

... помага при зачеване...

12.01.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Фолиевата киселина е изключително необходима съставка, подпомагаща зачеването, която трябва да бъде в достатъчни количества в организма, за да се избегне например риск от спина бифида. Сигурни ли сте, че приемате достатъчно витамин B с диетата си преди да забременеете. Ако не сте, уверете се, че ще включите някои от тези храни, които са особено богати на фолиева киселина.

Бамя

Една порция варена бамя осигурява около 32 микрограма фолиева киселина на ден. Това е под оптималното количество за дневния прием, но е добре да я включите в режима си, тъй като в бамята съдържа и други важни хранителни вещества, полезни при диета, спомагаща зачеването – калций и селен.

Манго

Едно манго дневно ви осигурява 71 микрограма фолиева киселина. То е вкусно и сочно. Можете да го консумирате сурово, в салати, във вид на фреш.

Царевица

Тя ви дава 10% от задължителната дневна доза. Царевицата е още източник на фибри и може да бъде използвана като заместител на пшеницата, ако поддържате режим на хранене без глутен.

Брюкселско зеле

Съдържа голямо количество фолиева киселина – една порция ви носи 25% от нужното за деня. Има още високо съдържание на витамин C, витамин K, витамин A, както и калий и манган.

Свързани статии

Броколи

Те са още по-напред в класацията, тъй като само половин порция ви носи 84 микрограма или 20 % от необходимата фолиева киселина за ден.

Цвекло

Цвеклото е сладко, вкусно, подходящо за диетата за зачеване, тъй като носи на организма 17% от нужното количество фолиева киселина. Можете да го консумирате печено, варено, сурово, нарязано на ситно или задушено – няма да сбъркате.

Пастет

Не е зле да не забравяте да хапвате и протеини преди да забременеете. Пастетът е много подходящ за този тип диета, тъй като е съставен от пилешки дробчета (или говеждо месо, млян черен дроб), които са с естествено високо съдържание на фолиева киселина. Само в половин чаша пастет се съдържат невероятните 384 микрограма фолиева киселина или 84% от дневния прием. Ако не обичате пастет можете да замените с леберкез или дроб сарма с лук.

Коментирай