Бременност

Защо не може да свалите килограми след раждането?

Липса на физическа активност

15.01.2014г. / 11 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През бременността е много важно как се храни бременната, дали се движи достатъчно. Наднорменото тегло през деветте месеца крие рискове както за здравето на майката, така и за здравето на бебето. След раждането всяка жена би искала по-бързо да влезе във форма, но невинаги това се случва толкова бързо. Защо?

Правилното хранене е изключително важно по време на кърменето. Но полезните храни, които спомагат за отделянето на повече и по-добра кърма съдържат и калории. За кърмачките е хубаво да консумират ядки, жито, ориз, все храни, които подкрепят енергийната и телесна функция.

Добре е когато ги приемате да следите за количеството им, особено ако не се движите достатъчно. Въпреки че те съдържат много полезни съставки за здравето ви, когато приетите калории са повече от изразходваните, те се натрупват като мазнини.

Липса на сън

За всяка майка сънят ще бъде значително по-малко като часове след появата на бебето. Когато не получавате достатъчно часове сън, нивата на кортизол в организма се увеличават, което е причина за забавяне на метаболизма и неефективното изгаряне на калории. Опитайте се да спите повече часове, особено ако има кой да ви помага за бебето. Така не само ще намалите отделянето на кортизол, но ще имате и сили за лека гимнастика.

Липса на физическа активност

Умората и първите седмици на възстановяване често се оказват причина майките да се движат по-малко. От друга страна тези жени, които са имали вагинално раждане се препоръчва да изчакат между шест до десет седмици до започването на постнаталната гимнастика. За тези дами, които са родили със секцио този период може да се окаже и по-дълъг.

Постнаталната гимнастика е много важна. За Всяка родилка възстановителният период отнема различно време. В случай, че наблюдаващият ви лекар ви съобщи, че вече може да започнете с леки раздвижвания, добре е да се консултирате с фитнес инструктор, който да ви направи подходящата фитнес програма.

Липсва ви подкрепа

След раждането жената е изключително уязвима. Малко са жените, които приемат фигурата си през първите седмици,. Затова и желанието по-скоро да възвърнат старата си форма е така силно при тях. От друга страна грижите, които ще усетите към вас от страна на семейството и приятели ще бъдат изразени предимно в приготвянето на вкусни и домашни гозби, сладкиши.

Свързани статии

Вие почти винаги ще се изкушавате да опитате от тях, което ще забави свалянето на излишните килограми. Ако наистина искате да постигнете успех с фигурата си, споделете на вашите близки да не ви глезят с въглехидрати и други мазни храни и лакомства. В този момент младата майка се нуждае предимно от разбиране и подкрепа на близките си.

Нетърпеливи сте

Когато сваляте килограми, трябва да се опитате да бъдете търпеливи. Не си поставяйте нереалистични и непостижими цели в отслабването. Отслабвайте бавно и здравословно. Специалистите съветват да сваляте на седмица около два-три килограма, когато искате да задържите постигнатите резултати. Спортувайте, спете достатъчно, хранете се здравословно и не забравяйте да харесвате тялото си във всеки един момент.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Е, такива майки - кокошки като видя и бегам с 200, кой во прави деца, бре : ))) Какво общо има да искашп дете и да си изморен от гледането му, мари, Пенке??? Не съм очаквала само кафета. но от преумора ми падна имунитетът и имах много болести, какво общо има това с желанието ми да имам дете, ***, *** проста? Говоря ти за сериозни болести, операции, не за глезотии и лежане, на много майки им се случва, когато си гледат сами децата, аре, у лево. Освен ако не си родила на 20...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
Ами като ви пречи защо сте ги раждали тези деца?Аз не съм и очаквала живота ми след детето да е само сън и ходене по кафета.Това са децата,трябва да имате реални очаквания.Нормално е за кърмено бебе да се буди денонощно на 2 или 3 часа.Чак на 1,11 месеца му спрях нощното кърмене,мазохистка-не ме е срам :).Много ми беше лесно да кърмя нощем,подавам,суче и заспива.За 10 минути е готов,аз продължавам да спя,сутринта сме свежи като репички двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Да, бе, кво му е да се будиш на 2 часа, за да кърмиш, ти си луда, жено : )))) На мен от недоспиване и умора ми падна имунитетът и ми се появиха секви видове болести от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 10 години )
Аз нямах помощ от никой след раждането,майка ми дойде само за 2 седмици уж да помага.Но аз си се справях сама,то какво му е-кърмиш и сменяш памперси :).Трябваше ми в кухнята само :)После си замина и само с моя мъж си се справяхме сами.Килограмите си ги върнах за 2 седмици,но аз и качих само 8...Започнах да тичам из градския парк когато детето беше на 4 месеца,но това само за стягане,и защото ми е любим спорта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Истината, уважаеми, е, че ако нямате кой да ви помага след раждането, ще използвате всяка свободна минута за сън и за спорт, фигура и други глупости няма и да се сещате. В моя случай ми отне години и мислълта за второ дете, но ние живеем сами, без баби и гледачки, в друга страна. Ако имаше кой да ме сменя, сигурно и аз щях такива въпроси да задавам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Според мен, изобщо не им пука, затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати