Бременност

От какво да не се отказвате по време на бременност

Ако се чувствате добре правете всичко, което ви носи удоволствие

10.02.2014г. / 14 48ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Често предразсъдъците по отношение на бременността карат много жени да се откажат от някои неща в името на това да не навредят на бебето си. Това е нормална реакция, разбира се, но повечето, за които ще стане дума, са напълно безопасни и не е необходимо да се отказвате от тях по време на бременността.

Секс

Ако зачеването е било трудно, много майки си мислят, че по време на бременността е противопоказно да продължат с интимния си живот. Освен ако бременността не е крайно рискова, сексът не пречи по никакъв начин. Той няма да причини спонтанен аборт. Обикновено това е свързано с други аномалии. Затова отпуснете се и се наслаждавайте един на друг!

Тренировки

Добре тренираното тяло спомага за добре протичащо раждане и бързо възстановяване след това. Не се плашете от упражненията – те също няма да окажат вреда на бебето ви, освен ако не прекалявате, разбира се! Съществуват състояния, при които бременната жена не бива да тренира, но ако вашият случай не е такъв, няма нищо страшно в упражненията!

Кофеин

Една чаша кафе на ден, максимум две – са допустими по време на бременността. Стига да не ви се гади от кафето. Внезапното спиране на кафето може да предизвика главоболие, ако сте привикнали към кофеина.

Свързани статии

Пътувания

Ако се чувствате способни и в кондиция за пътуване – не се спирайте! Набележете любима дестинация, на която искате да отидете и заминете с половинката си! След това ще разказвате на детето си къде е „ходило“, докато е било в корема на мама.

Съня по гръб

Много бременни смятат, че спането по гръб може да попречи на комфорта на бебето, да притиснат плацентата по този начин и да прекъснат притока на кръв към плода. Но лежането в една поза през цялата нощ може да причини други неприятни състояния, схващания, болки. Ако се чувствате удобно да спите по гръб, не се лишавайте от това – правете го, докато можете!

Боядисване на косата

Митовете, че боята вреди на бебето по време на бременността, не са верни. Евентуална вреда може да има само в първия триместър. След това може да се боядисвате редовно без да се притеснявате.

Коментирай