Бременност

Може ли епидуралната упойка да увеличи риска от секцио?

Изборът на раждане с или без упойка остава на родилката

20.02.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Много жени избират да родят с епидурална упойка, за да намалят родилните болки. Но този вид упойка често е причина за забавяне на родилния процес, тъй като майката не усеща съвсем контракциите и не може да упражнява силен контрол над напъните. Често тези предпоставки довеждат до налагането на цезарово сечение.

Но трябва ли жените да се откажат от епидуралната упойка и има ли риск от секцио при използването й?

Според сравнителни анализи и изследвания в областта на акушерството и гинекологията жените, които са предпочели да ползват епидурална упойка са имали по-продължително раждане (средно по 5-6 часа), особено във втория период на изтласкване на плода. За сравнение жените раждали без упойка са приключили с родилните мъки за около 3 часа. Участвалите в проучването жени са имали нормални раждания и здрави бебета.

Ако сте избрали да ползвате епидурална упойка, по време на раждането задавайте колкото се може повече насочващи въпроси, които да ви помогнат да разберете кога имате контракция, кога да напъвате, как да дишате. Всички тези фактори се следят от лекарите и апаратурата, а вие няма да можете да прецените точно какво да правите заради преустановената чувствителност в долните крайници.

Свързани статии

Вероятно лекарите ще ви посъветват да изберете секциото като по-лек вариант за вас и бебето, ако се появи и най-малко съмнение за усложнение. Ваш е изборът дали да го предприемете, освен ако не е крайно наложително и животозастрашаващо. Ако изтласкването на плода във втория етап от раждането продължи прекалено дълго, има риск от задушаване на бебето – тогава се пристъпва към незабавно цезарово сечение.

Във втората фаза на раждането, преди самото изтласкване не е необходимо да напъвате силно веднага щом разкритието ви достигне 10 см. Допускат се почивки, в които матката продължава да избутва бебето надолу в детеродния канал. Това не може да се почувства при раждане с упойка и трябва да се следват инструкциите на акушерите. Цезарово сечение може да се наложи ако този момент трае твърде дълго и липсата на чувствителност накара мускулите да се отпуснат и да забавят изтласкването.

Изборът на раждане със или без упойка остава на родилката. Освен ако няма други предпоставки, които да задължават обратното. Същото важи и за секциото. Според много специалисти е добре да се остави майката природа да си свърши работата.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
яна ( преди 10 години )
То не е и нужно, тия неща ние ни си решаваме. Мъжа не ща да ми се бърка.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар