Бременност

Високи нива на околоплодна течност – какви са рисковете?

Какво причинява полихидрамнион?

24.02.2014г. / 14 13ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Околоплодната течност е много важна за развитието на плода. През първите седмици от бременността количеството и е малко, но с течение на напредването на бременността то нараства. През последния триместър количеството амниотична течност би трябвало да е около 1 л. Но съществуват състояния, при които околоплодните води могат да са под или над тази норма. И в двата случая това би могло да създаде опасност за правилното развитие на плода.

Прекаленото количество амниотична течност се нарича полихидрамнион и е характерно за периода след 32-36 седмица. И многоводието, както и прекалено ниските нива на околоплодна течност (олигохидрамнион), са много опасни за бебето.

Как да разберете дали имате риск от полихидрамнион?

Ако вашият лекар забележи, че матката ви се разраства прекалено бързо, това може да е сигнал за евентуален проблем, но не е задължително! Това може да се дължи на абдоминален дискомфорт, в следствие на напредването на бременността. Но ако забележите необичайно високи нива на болки в коремната област, екстремно подуване на краката, недостиг на въздух, тогава е добре незабавно да уведомите за това лекаря.

С помощта на ултразвук се измерват количествата околоплодна течност в така наречения амниотичен сак. Нормално е в третото тримесечие да имате около 1000 мл околоплодна течност, като за многоводие вече се смятат стойности близки или надхвърлящи 1500 мл.

Какво причинява полихидрамнион?

Експертите не са съвсем сигурни какво причинява повишеното количество околоплодна течност. Има съмнения, че съществува връзка между това състояние и гестационния диабет. Полихидрамнион обикновено се открива при около 10% от бременни жени диабетици, обикновено в третия триместър.

Свързани статии

Друг рисков фактор е бременността с близнаци. При тези случаи съществува опасност за единия близнак да има прекалено много околоплодна течност, за сметка на другия.

Аномалиите в амниотичната течност могат да предизвикат редица тежки състояния в последствие, като вродени дефекти, както външни, така и в развитието на органи или системи. Има риск от неврологични проблеми или забавяне на развитието, в някои случаи генетичните аномалии могат да предизвикат раждане на бебе със синдром на Даун.

При съмнение за полихидрамнион гинекологът ви може да назначи образна диагностика или амниоцентеза . При установяване на такъв проблем е необходимо редовно проследяване нивата на околоплодна течност, внимателно наблюдаване на дните, оставащи до раждането, както и самото раждане. В някои случаи може да се наложи спешно цезарово сечение, за да се предотвратят усложнения за бебето и майката.

Коментирай