Бременност

Ползите от йогата за бременни

На 16 октомври „Форум бременност и детско здраве“ разкрива как протичането на бременността влияе на раждането

01.10.2021г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Поддържането на добра физическа форма и стегната мускулатура е от огромна важност за доброто протичане на бременността и раждането. Йогата е едно от най-подходящите и щадящи упражнения, подходящи за бременни жени, тъй като не е свързана с интензивни натоварвания, а същевременно стяга и релаксира мускулатурата.

Ето и най-големите ползи от практикуването на йога по време на бременността.

Развитие на издръжливостта и силата

Бебето расте в корема на майката, а за да израсне то здраво и силно, са необходими повече енергия и сила, за да може майката да поеме тежестта. Йогата укрепва бедрата, гърба, ръцете и раменете.

Баланс

Йогата е изключително подходяща за поддържане на здравословния баланс между физическото и емоционалното себеусещане. Тя дава възможност за съсредоточаване върху дишането, което е от голяма полза при самото раждане. Също така помага за физическо и психическо зареждане с енергия на изцеденото и преуморено тяло от увеличените нива на прогестерон и естроген.

Облекчава болките

Йогата отпуска напрежението в кръста, бедрата, гърдите, горната част на гърба, раменете и врата. Целият скелет и прилежащата към него мускулатура страдат от непрестанно увеличаващата се тежест, която майката понася върху крехкото си тяло. Стягането и тренирането на гъвкавостта на мускулите, ставите и сухожилията посредством йогата са от голяма важност.

Успокояване на нервната система

Неслучайно йогата се смята за вид медитация, тъй като чрез успокояване и каляване на тялото, духът става по-силен, релаксиран и освободен от стреса. Когато тялото функционира балансирано и духът е здрав! Така организмът работи на оптимално ниво!

Свързани статии

Подобрява кръвообращението

Йогата за бременни засилва циркулацията на кръвта, което от своя страна намалява подуванията, болките, засилва имунитета, увеличава притока на кислород и заздравява развиващия се организъм на самото бебе.

Тренира правилното дишане

Дишането е важно по време на раждането. Адекватното действие при контракциите зависи до голяма степен от правилното равномерно дишане. Йогата спомага за тренирането на дишането, което намалява кръвното налягане, забавя пулса и успокоява централната нервна система.

Създава здрава връзка с бебето ви

Пренаталната йога позволява да се съсредоточи вниманието върху мъничето, което расте вътре във вас. По време на йога упражненията съзнанието се освобождава от всички натрапчиви мисли и проблеми, и се насочва единствено в позитивното очакване на бебето. Чрез тези тренировки на ума и духа се създава силна предварителна връзка между майката и бебето.

***

Утвърдени имена в медицината ще дадат отговори на едни от най-важните въпроси във връзка с бременността, раждането и отглеждането на дете по време на есенното онлайн издание на  „Форум бременност и детско здраве“, организиран от Puls.bg, на 16 октомври.

Акценти във второто за годината издание на събитието ще бъдат влиянието на COVID-19 при бременност, хипофункция на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото, а гост звезда ще бъде очарователната актриса Радина Кърджилова.

Повече за останалите теми в програмата и как може да се включите в събитието научете ТУК.

Коментирай