Бременност

Опасни спортове при бременност

Най-добре е да бъдат избягвани, докато трае бременността

26.02.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Поддържането на здрава и стегната мускулатура е много важно за бременните жени. Добрият тонус помага не само за по-лесно раждане, но и за отглеждане на здраво и силно бебче. Подходящото физическо натоварване помага и за по-добрия сън, подобряване на настроението, повече издръжливост и сила.

Но има някои упражнения и практики, които е най-добре да бъдат избягвани, докато трае бременността.

Посъветвайте се с вашия лекар преди да предприемете каквито и да е от следните упражнения, особено ако сте в последния триместър!

Упражнения за отслабване

В зависимост от теглото си преди раждането можете да пресметнете приблизително какви килограми бихте могли да качите по време на бременността. Здравословно е да се качат средно по 11 до 13кг, но разбира се, често се качват много повече. Жените знаят това и провокирани от физически и емоционален стрес са склонни да пазят драстични диети по време на бременността само и само да не напълнеят.

Освен това в крайни фази на отчаяние много бременни жени, обезпокоени за фигурата си, започват да правят силови упражнения за интензивно изгаряне на калории, което може да се окаже много опасно за здравето им и това на бебето. Просто заложете на балансираното хранене и разходките и няма да сбъркате!

Контактни спортове

Това са всички спортове, които включват контакт с други съотборници – футбол, баскетбол, волейбол. Те са с изключително висок коефициент на риск за здравето, тъй като вероятността да бъде засегнат коремът е много голяма.

Свързани статии

Спортове, изискващи баланс

Спортове като ски спускане и конна езда, които изискват усилие за запазване на равновесието, са много опасни, защото всяка една загуба на баланс би представлявала опасност от наранявания.

Престараване

Упражненията, каквито и да са те, ако биват повтаряни до припадък и пълно изтощение, със сигурност ще навредят на здравето. Тъй като интензивността на физическото натоварване предизвиква изпълване на мускулите с кръв, за да се захранят с кислород – това може да провокира лишаване на матката от необходимото кръвоснабдяване.

Подскачащи упражнения

Натискът, който ще предизвикате, ако подскачате, скачате на въже или тичате през последните 3 месеца от бременността, би могъл да навреди на здравето ви и да предизвика опасни състояния. Вместо това се отдайте на аеробика или йога за бременни.

Упражнения по гръб

Няма нищо лошо да полежите за няколко минути по гръб ако се налага, но в 8-9-ия месец от бременността обемът на матката може да притисне централни кръвоносни съдове, което спира притока на кръв в горни или долни крайници, или още по-лошо – към бебето!

Коментирай