Бременност

Съвети за безопасно и приятно пътуване в напреднала бременност

Пътуването с автобус е най-непрепоръчително – защо?

27.02.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Дългите пътувания по време на напреднала бременност са доста неприятни. Никоя жена не би искала неудобствата по време на пътуването да предизвикат усложнения, и то в последните месеци от бременността. Пътуването в първите месеци е значително по-лесно, но ако наближавате или вече сте в последния триместър, е добре да имате предвид някои неща!

Пътуването в последните 3 месеца от бременността не е шега – то може да бъде рисковано, да предизвика неочаквани състояния или дори преждевременно раждане! Опасностите за здравето на майката и бебето съвсем не са за подценяване. Но ако все пак ви се налага да пътувате, запознайте се с някои полезни съвети, които ще ви помогнат да направите пътуването си по-приятно и безопасно!

На първо място е важно да се консултирате с гинеколога си, ако ще предприемате дълго и изтощително пътешествие!

Подберете вида пътуване

Пътуването в лек автомобил е за предпочитане пред летенето със самолет или бавният и протяжен воаяж с влак. За автобус и дума да не става – там дори няма да имате възможност да станете и да се разтъпчете – краката ви ще отекат, пикочният ви мехур ще се препълни, кръвообращението ще се затрудни! Никога не избирайте пътуване с автобус!

С леката кола ще имате възможност да регулирате седалката според вкуса си, ще можете да спирате за разходка и тоалетна всеки път, щом почувствате нужда и няма да пътувате с множество непознати хора, от които биха могли да „лъхат“ всякакви зарази.

По-малките самолети не са особено добре херметизирани, а това може да окаже вредно влияние върху нивата на кислород в кръвта. Надморската височина също носи своите рискове.

Основни стъпки, за които трябва да внимавате:

  • Уверете се, че имате богат набор от медикаменти за спешни случаи в чантата си за път
  • Консултирайте се с вашия лекар, особено ако имате някой от следните симптоми или състояния преди да тръгнете на път:
  • Обрив
  • Диабет
  • Високо кръвно налягане
  • Преждевременно раждане по време на предишна бременност

Носете със себе си набор от необходимите документи за самоличност, застраховки, документи за здравно осигуряване.

Свързани статии

Пийте много течности и избягвайте дестинации, където службите за спешна помощ са прекалено отдалечени или неналични.

Носете стягащи чорапи за предотвратяване на подуването по време на полет – това ще предотврати образуването на тромби и ще поддържа доброто кръвообращение.

Съобразете се с климатичните промени в региона и дали те биха повлияли сериозно на състоянието ви!

И не забравяйте – пътуването в напреднала бременност може да е безопасно и приятно, стига да бъде правилно и внимателно планирано!

Коментирай