Бременност

Възпалените венци пречат на зачеването?

Огнищата на инфекции и възпалителни процеси в устната кухина влияят много негативно на репродуктивното здраве

01.03.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Заболяванията на венците могат да се окажат причина за много състояния и често хората не подозират, че неприятностите им идват именно оттам. Поддържането на огнищни инфекции някъде в тялото е опасно и може сериозно да повлияе на здравето. Хроничните възпаления на венците увреждат костите, ставите, сърцето.

Последни изследвания сочат, че заболяванията на венците имат връзка и с затрудненията при зачеването. При жени с хронично подути венци или други симптоми на възпалени венци обикновено зачеването отнема средно 7 до 9 месеца. Защо това е така?

Шведски изследователи смятат, че възпаленията в устната кухина могат да предизвикат верижна реакция, която да увреди общото състояние на организма, включително и репродуктивното здраве.

Освен това лекарите смятат, че има вероятно съставките във водата ви за уста и пастата за зъби да имат нещо общо с проблема ви със забременяването. Така че, уверете се, че тоалетните средства не съдържат триклозан – често използвано антибактериално съединение. Този химикал влияе на репродуктивните хормони, включително на естроген и тестостерон.

Свързани статии

Подобни наблюдения са установени в редица държави, не само в Европа. В Израел през 2010 година също е проведено подобно изследване, в което са изследвани 75 мъже на възраст между 23 и 52 години, които са дошли в съответната клиника заради репродуктивни проблеми. При анализ на спермата се оказало, че повече от 80% от мъжете са имали или имат възпаление на венците. Отражението е, че броят на сперматозоидите им е бил твърде занижен вследствие на инфекцията.

Има известни съмнения, че пломбите от амалгама са токсични за организма и нанасят множество вреди, включително и по отношение на фертилитета. Живакът, който се съдържа в амалгамата, дори и в малки количества, би могъл да повлияе върху репродуктивното здраве, макар че тази теория не е съвсем стабилно доказана.

Правете редовни посещения при вашия зъболекар и никога не пропускайте важността на здравето на венците. Имайте предвид, че ако се наложи дентална интервенция, вероятно ще се наложи и лечение с антибиотици и болкоуспокояващи. Ако ви предстои дентална хирургична намеса, осведомете се дали упойката е безвредна, особено ако сте бременна!

Поддържането на добра хигиена на устната кухина със сигурност ще ви спести много главоболия. Ще се предпазите от множество болки, най-вече по ставите и костите, но и ще подобри значително шансовете ви да се сдобиете с рожба.

Коментирай