Бременност

Контракции на Бракстън Хикс – опасни ли са?

Така наречените „фалшиви контракции“

15.03.2014г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

По време на бременността се случват най-различни и необичайни промени в организма на майката, за да бъде той подготвен за отглеждането на новия живот вътре в нея. Някои от тези промени са нормални, някои – малко плашещи, а трети – опасни. За тях е необходимо да бъде потърсена незабавна лекарска помощ.

Съществува обаче едно състояние, което обикновено е напълно безопасно за здравето на майката и детето. Това са така наречените контракции на Бракстън Хикс.

Какво представляват контракциите на Бракстън Хикс?

Това са спорадични леки контракции, които се появяват след 6-ата седмица от началото на бременността, въпреки че някои жени твърдят, че са ги усетили по-рано. Има вероятност да ги забележите след средата на бременността, ако изобщо ги забележите. Открити са от английския лекар Джон Бракстън Хикс, който първи ги описва през 1872 година.

Контракциите започват и шийката на матката постепенно се отваря. С напредване на бременността, контракциите на Бракстън Хикс зачестяват, но докато бременността не достигне последните седмици, най-вероятно ще останат неравномерни, редки и безболезнени.

Понякога обаче е много трудно да се различат от контракциите при преждевременно раждане. Затова незабавната консултация с лекар е винаги задължителна.

Свързани статии

Когато бременността наближава 37-тата седмица, шийката на матката започва постепенно да омеква, за да се подготви за изтласкването на плода. Контракциите ви могат да станат по-интензивни и по-чести, могат да причинят дискомфорт и болки. За разлика от по-ранните и спорадични контракции на Бракстън Хикс, тези преждевременни контракции могат да помогнат на матката да разшири родилния канал и да предизвика изтласкване.

Как да различите контракциите на Бракстън Хикс от истинските?

С приближаването на термина контракциите на Бракстън Хикс могат да станат ритмични, сравнително близки една до друга, дори болезнени и могат да ви заблудят, че раждането наближава. За разлика от родилните контракции, тези на Бракстън Хикс (или още фалшиви контракции) не нарастват последователно, не се удължават, не стават по-силни.

Как да облекчите контракциите на Бракстън Хикс?

Ако сте в последните седмици от бременността си, можете да опитате някоя от следните техники:

  • Променете дейността или позата си. Понякога ходенето облекчава, в други случаи почивката е по-подходяща. Истинските контракции ще продължат да се усещат и да прогресират, независимо какво правите или каква поза заемате!
  • Вземете топла вана или душ – това ще помогне на тялото ви да се отпусне и гладката мускулатура да се успокои.
  • Опитайте да изпиете няколко чаши вода, тъй като контракции понякога могат да бъдат предизвикани от обезводняване.
  • Опитайте релаксиращи упражнения или бавно, дълбоко дишане. Това няма да спре контракциите на Бракстън Хикс, но ще ви помогне да преодолеете дискомфорта. Йогата и плуването са много подходящи за жени в напреднала бременност.
Коментирай