Бременност

Най-честите инфекции по време на бременност

Инфекции на пикочните пътища

18.03.2014г. / 10 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност в женското тяло настъпват редица промени, които могат да доведат до много неразположения. Повечето от тях могат да бъдат избегнати като се спазва отлична хигиена, храните се здравословно, пиете много течности и следите и за най-малкия дискомфорт. Ето някои от най-често срещаните инфекции по време на бременност.

Пикочни инфекции

Пикочните инфекции са едни от най-често проявяващите се по време на бременност. Симптомите напомнящи за тях са тежест и болка в областта на бъбреците, парене при уриниране, повишаване на телесната температура, кръв по време на уриниране и други.

Ако имате някои от тези симптоми незабавно трябва да уведомите вашия лекар, за да ви направи необходимите изследвания и да назначи адекватно лечение. Ако тези инфекции не се лекуват, могат да доведат до други усложнения като ранни контракции, преждевременно раждане и други. За да намалите риска от тяхната поява пийте много течности и вода.

Херпес

Има два вида херпес и в зависимост от вида им, зависи и това какъв риск за здравето на бебето носи. Херпес тип 1 е този, който се появява на устните, а херпес тип 2 е този, който се появява на гениталиите. Херпесът на устните може да се прояви както преди бременността, така и по време на нея.

Притеснителен е този, който се появява на гениталиите. Хубаво е, ако преди забременяването сте имали такъв херпес при наличие на бременност да уведомите наблюдаващия ви лекар. Ако случайно се появи през бременността и около термина за раждане, лекарят ще прецени дали да има естествено раждане или да родите чрез секцио, за да не се предаде инфекцията на бебето.

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е остра паразитна инфекция, която най-често се предава от животни, най-често котки, а причината за възникването й се дължи на бактерията Toxoplasma gondii. Бактерията може да бъде открита в изпражненията на животното, в сурово и непастьоризирано мляко, недобре обработено месо, недобре измити плодове и зеленчуци.

Симптомите, с които започва това състояние напомнят много на обикновената настинка, но нейните последици върху здравето на плода могат да бъдат много сериозни като спонтанен аборт, смърт на плода, застой в развитието, умствено и физическо изоставане и други.

Бактериална вагиноза

Често по време на бременност жените имат вагинално течение, което ако няма мирис и някакъв притеснителен цвят, обикновено се дължи на хормоналните промени в тялото. Друго често неразположение, което се случва на 1 на всеки 5 бременни е бактериалната вагиноза.

Свързани статии

Симптомите на бактериалната вагиноза включват сърбеж около влагалището, течение със сиво-бял цвят, болка по време на уриниране.

Гнойна гъбична инфекция

Този вид инфекция се причинява от свръхрастеж на Candida, гъбичка, която живее естествено във влагалището. През бременността повишените нива на естроген и прогестерон често спомагат за развитието на среда, която благоприятства прекомерното размножаване на бактерията.

Друго, което може да причини нейната поява е прием на антибиотици и полов акт без предпазни средства. Симптомите, които включва това състояние са болка и сърбеж във влагалището, зачервяване и подуване на вагината, секрет с белезникаво-жълт цвят, който невинаги има мирис, парене при уриниране, болка по време на секс и други.

Коментирай
Свободно време