Бременност

Начини за по-бързо и леко естествено раждане

Техниките за дишане и релакс са от голямо значение

25.03.2014г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимки: Photl

Снимки: Photl

Най-доброто, което може да се случи на една родилка, е да успее да роди естествено. Това е безспорен природен факт. Естественото раждане е предпоставка за благоприятно възстановяване на майката и своевременно потичане на кърмата. За съжаление, в много случаи показанията налагат секцио, но ако всичко върви по план, има някои начини да помогнете на тялото си да се справи бързо и сравнително по-лесно при естественото раждане. Дори няма да ви се наложи да ползвате епидурална упойка!

Изберете средата, в която ще се чувствате най-добре по време на раждането

На първо място най-важно е да се чувствате добре, безопасно и удобно. Преценете дали предпочитате болничната среда или домашния уют за вашето раждане и започнете подготовка за избора си. За някои жени болничната обстановка и страхът от отношението на медицинския персонал прави раждането в болница непредпочитано. За други пък – домашното раждане е немислимо, заради страхът от усложнения и липсата на разнообразна и адекватна апаратура за спешна помощ. Изборът е ваш.

Подгответе тялото си

Не става дума да правите маратон всеки ден! Но физическото здраве, издръжливост и добра мускулна подготовка ще изиграят съществена роля за по-бързото и лесно протичане на родилния процес. Научно доказано е, че бременните, чиято мускулатура е добре тренирана преди и по време на бременността, имат 2 до 3 пъти по-леко раждане и по-кратък период на възстановяване.

Четете!

Не подценявайте ролята на осведомеността. Образованието и подготвеността по въпросите с бременността и раждането са от значение. Добре е да сте добре подготвени за това какво ви очаква и как да реагирате. Това не означава, обаче, да не се доверявате на лекарите и да се ръководите единствено от публикации в мрежата или съвети от уста на уста!

Свързани статии

Силата на позитивността

Когато сте бременна, естествената реакция на хората около вас е да ви запознаят с техните ужасяващи истории от бременността или раждането, които още повече да утежнят психическото ви здраве. Съветът ни е да не се вслушвате дълбоко в тези истории и съвети, за да настроите ума и съзнанието на положителна вълна. Страхът може да бъде истински враг на здравето и това е медицински факт.

Прекомерното негативно възприятие и страхът от неизвестното и лошото, което може да се случи на вас и бебето ви, може да помрачи или усложни не само раждането, но и здравословното ви състояние. Естественото раждане изисква по-голяма решителност и психическа подготовка. Контролът е напълно ваш!

Не се фокусирайте върху разкритието

Много жени се фокусират върху размера на разкритието, което им пречи да се съсредоточат върху това да помогнат сами на тялото си да се отпусне и да преодолее по-бързо предизвикателството на раждането. Всяко тяло е различно, затова не се притеснявайте ако разкритието ви се забави. Отърсете се от тази мисъл и работете върху техниките си за дишане и релакс. Не мислете и колко време е минало от първите контракции. Това също внася огромен стрес за тялото в този момент.

Коментирай