Бременност

Бременност при заболяване на щитовидната жлеза – какви са рисковете?

Колко важна е своевременната профилактика

04.04.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Заболяванията на щитовидната жлеза по време на бременност могат да повлияят както на здравето на майката, така и на детето – преди и след раждането. Нарушената функция на щитовидната жлеза при жени в детеродна възраст е все по-често срещана. Нерегулираната дисфункция на щитовидната жлеза по време на бременността има неблагоприятни ефекти върху плода и здравето на майката.

Вредните ефекти от тироидната дисфункция могат да засегнат последващото развитие на бебето, включително и интелектуалното. Нуждата от хормони на щитовидната жлеза се увеличава по време на бременността и липсата им довежда до влошаване на съществуващите вече тироидни нарушения.

Хормонът тироксин, произвеждан от щитовидната жлеза, се доставя на плода чрез плацентата, тъй като в началото на феталното развитие бебето получава тироксин единствено чрез майката. При бременността йодът в организма на майката се изгубва чрез урината и плацентата, което допринася за относителния недостиг на йод, пряко свързан с тироидната дисфункция.

Хипотиреоидизъм

При хипотиреоидизма се наблюдава намалена функция на щитовидната жлеза. Най-често срещаната форма на хипотиреоидизъм е вследствие на хроничен автоимунен тиреоидит, при който производството на тироидни хормони е намалено.

Какви са рисковете за майката и бебето?

При нерегулирана намалена функция на щитовидната жлеза има рискове от спонтанен аборт, анемия по време на бременността, прееклампсия, нарушения в плацентата, следродилни кръвоизливи.

По отношение на потенциалните опасности за бебето при хипотиреоидизъм има рискове от преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, дихателни проблеми. Освен това тежката тироидна недостатъчност може да предизвика силно забавено умствено развитие на бебето и то да се роди с дълбок умствен дефицит.

Затова щателното следене на хормоните на щитовидната жлеза е от изключително значение по време на бременността, и не само тогава.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът се характеризира със свръхпроизводство на тироидни хормони, което по време на бременност се наблюдава в доста по-редки случаи в сравнение с намалената функция. В повечето случаи повишената продукция на хормони на щитовидната жлеза се дължи на базедова болест. Понякога е трудно да се разграничи хипертиреоидизмът от гестационната преходна тиреотоксикоза заради сходните симптоми. Разграничаването е важно, тъй като преходната тиреотоксикоза обикновено не изисква специфично тиреостатично лечение. Но това следва да бъде преценено от специалист.

Свързани статии

Какви са рисковете за майката и бебето?

Неконтролираният хипертиреоидизъм по време на бременността е свързан с повишен риск от тежка прееклампсия и до 4 пъти по-висок риск от понижено тегло при раждане. Но тези неприятни резултати са установени при жени, които са установили проблема си по време на бременността.

Неовладяното свръхпроизводство на хормони може също да доведе до поява на хипертиреоидизъм и у бебето, което се дължи на прехвърлянето на антитела към плода чрез плацентата. Този вид хипертиреоидизъм се среща в едва 1% от децата, родени от майки с базедова болест.

Отново своевременното проследяване на хормоналния баланс е много важно за здравето и правилното развитие на бебето. Адекватната оценка на състоянието на щитовидната жлеза е от огромно значение. Препоръчителни са профилактични прегледи и преди бременността, тъй като през последните години заболеваемостта на щитовидната жлеза се е умножила неколкократно. Особено внимание трябва да обърнат хора с фамилна анамнеза, сочеща поява на разстройства в хормоналния баланс.

Коментирай