Бременност

Как бременните жени могат да повлияят здравето на бебето?

Избягвайте деликатесни меса и колбаси

16.04.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: morguefile.com

Снимка: morguefile.com

Бъдещото развитие на бебето в голяма степен се предопределя от гените на родителите. Но все пак, значение има и средата, в която то расте. Тази среда на развитие започва още от утробата на майката. Затова е много важно дали тази среда ще бъде максимално здравословна за бебето.

Повечето бременни жени биват предупреждавани, че пиенето на алкохол, тютюнопушенето и злоупотребата с вредни храни ще повлияе здравословното развитие на бебето. Също така е известно, че наднорменото тегло на майката пречи в много отношения на здравето както на нея, така и на бебето. Всъщност, свръхтеглото на майката може много сериозно да повлияе бъдещото здраве на детето и то по много различни начини.

Ето някои от най-изненадващите начини, с които майките влияят директно на здравето на бебетата.

Свалете килограми преди бременността

Много жени се притесняват за теглото си по време на бременността без да си дават сметка, че то е важно много преди това. При продължително поддържане на наднормено тегло клетките на организма започват да функционират погрешно, а това влияе върху всички текущи и бъдещи процеси в тялото на майката, което неминуемо засяга и бебето в по-късен етап.

Майчиното затлъстяване крие риск от гестационен диабет или преждевременно раждане. Според последни изследвания наднорменото тегло преди бременността носи риск от отключване на астма при детето.

Кофеинът влияе върху бебето

Високият прием на кофеин по време на бременността може да увреди плода, но в малки количества е допустим. Според някои лекари допустимото количество е до 200 мг или 2 чаши кафе на ден.

Но според други, дори малкото количество кофеин на ден крие риск от раждане с по-малко тегло от нормалното, което от своя страна крие рискове за здравето на бебето.

Пасивно пушене

Ако сте успели да се преборите с активното пушене в името на здравословното развитие на вашето бебе през 9-те месеца, но продължавате да бъдете пасивен пушач в задимени помещения – рискувате здравословното състояние на бебето си. Както е известно, пасивното пушене е не по-малко опасно от активното.

Живеейки в задимена среда създаваме предпоставка за развитие на астма и дихателни проблеми при децата. Според някои изследвания пасивното пушене дори може да предопредели агресивно поведение в по-късен етап от живота на детето.

Свързани статии

Ниски нива на витамин D

Ниските нива на „слънчевия витамин“ по време на бременност могат да доведат до риск от поява на диабет, гестационен диабет, прееклампсия и по-ниско тегло на бебето при раждане.

Деликатесни меса и колбаси

Доказано е, че деликатесните меса и колбасите крият риск от заразяване с бактерията листерия, причиняваща инфекции, преждевременно раждане, различни инфекции на кърмачето, дори мъртво раждане на бебето. Преработените меса, деликатесните колбаси и дори пушената сьомга могат да бъдат носители на тази бактерия. Затова е препоръчително избягването им или щателното им проверяване преди консумация.

Замърсяване на въздуха

Това е нещо, от което за съжаление, не можем да избягаме. Промишлеността, трафикът, вредните емисии от изгаряне на горива – всички тези замърсители вредят на здравето ни и на това на бебето по време и след бременността.

Съветът на лекарите е да се избягват най-замърсените места, както и часовете на интензивен трафик.

Коментирай