Бременност

4 ползи от консумацията на яйца по време на бременност

Богати са на селен, цинк и витамини А, D както и някои витамини от групата В

17.04.2014г. / 14 22ч.
Михаела Лазарова
снимка: photl.com

снимка: photl.com

Яйцата са храна, изключително богата на витамини като А, D, както и някои витамини от групата В, селен, цинк, протеини, мазнини и други. Когато жената е бременна, тя се нуждае от здравословна и богата на хранителни вещества храна.

В малки количества те могат да бъдат част от здравословното меню на бременната. Ето няколко добри причини да консумирате от тях през деветте месеца.

Богати са на протеини

Яйцата са изключително богати на протеини, които са от съществено значение за организма по време на бременност. Всяка клетка от развиващото се бебе се нуждае от тях. Ето защо не пропускайте да добавите в малки количества яйца в дневното си меню.

В едно яйце се съдържа около 6,3 грама протеин. Според специалисти една бременна се нуждае от 90 до 110 грама протеин на ден. Въпреки полезните свойства на яйцата, не консумирайте повече от едно яйце на ден.

Важни са за развитието на мозъка на бебето

Яйцата освен на протеини са богати на витамини А, Е D както и на минерали като магнезий, калций и много други. Освен това, те съдържат и омега-3 мастни киселини и холин, които са важни за развитието на мозъка на бебето.

Тези полезни съставки в яйцата могат да предпазят от увреждане на невралната тръба на плода. Холинът стимулира развитието на мозъка и функцията на паметта в началото на живота на бебето. Други богати източници на холин са пилешки и телешки черен дроб.

Поддържате добри нива на холестерола

Яйцата са чудесна храна, която може да ви помогне да запазите нормалните нива на холестерол по време на бременност, особено ако менюто ви е с ниско съдържание на наситени мазнини. Но ако имате по-висок холестерол, избягвайте консумацията на жълтъка.

Свързани статии

Съдържат малко калории

По време на бременност жените трябва да увеличат дневния калориен прием с 200 до 300 калории. Те са важни както за тяхното тяло, така и за развиващото се бебе. От друга страна е важно с каква храна ще си набавите тези калории. Не бива да допускате и наднормено тегло. В едно яйце се съдържат около 70 калории, което го прави подходяща храна за вашето здравословно меню.

Когато купувате яйца задължително следете за техния срок на годност. Консумирайте ги само след добра термична обработка, защото ако не са добре сварени или с изтекъл срок, повишават риска от заразяване със салмонела. Ако след консумацията им се появят неразположения като повръщане или диария, незабавно уведомете наблюдаващия ви лекар.

Снимка: freeimages.com

Коментирай