Бременност

Безплатно психологично консултиране за двойки с репродуктивни проблеми

Програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми на САГБАЛ „Света София“ „40+“ продължава

24.04.2014г. / 15 19ч.
Аз жената
Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

Първа САГБАЛ „Св. София“ София, ул.„Михалаки Ташев“ №2, организира безплатно психологическо консултиране за двойки с репродуктивни проблеми. Инициативата е в рамките на програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+“.

Психологически консултации във връзка с емоционалните проблеми по време на инвитро лечение ще се извършват в периода 15 май – 25 юни от 10 до 12 часа в кабинет 116. Консултациите с психотерапевта Ирина Димова ще се осъществяват след предварително записване на тел.: 0887513 244

„Желанието за дете е естествена потребност и има основно значение в планирането на живота и взаимоотношенията в двойката. Безплодието е неочакван шок, който сблъсква семействата с безсилие, болка и чувство за непълноценност“, каза Димова. Според нея, невъзможността да забременее засяга самочувствието и себеоценката на жената, нарушава нейната представа за себе си. Жените се чувстват непълноценни и провалили се, изпитват чувство на вина към партньора и родителите, които не могат да бъдат зарадвани с продължение на рода. Всичко това води до наслояване на множество емоции – от гняв до тъга и усещане за изолация, поради трудността тази деликатна тема да бъде обсъждана с приятели и близки. Минаването през всички медицински процедури на инвитро е продължителен процес, който травмира допълнително, внасяйки безпокойство и потиснатост и у двамата партньори. „Забременяването придобива основно значение в планирането на ежедневието и живота в двойката. Спонтанността отстъпва място на планирани сексуални взаимоотношения, в които често липсва удоволствие, за сметка на напрегнато очакване и тревога за резултата“, каза психотерапевтът.

Тя обясни, че според редица медицински изследвания, не малък процент от двойките със стерилитет нямат каквато и да е медицинска причина за безплодието си. При тях то се дължи на множество емоционални фактори, свързани със: стрес, проблемни взаимоотношения, преживени травми в миналото или други причини, които пречат на жената да усети истински връзката между тяло и психика, което би отключило естествената и способност за творчество.

„Независимо от възможните психологични причини, наличието на медицински проблем също налага емоционална подкрепа, която цели намаляване на стреса, преодоляване на страховете и възвръщане на интимността в двойката. Оптималният вариант е гинекологичното лечение и психологичната подкрепа да вървят паралелно в процеса на инвитро“, каза Ирина Димова.

Програмата за лечение и диагностика на двойки с репродуктивни проблеми „40+“ е насочена основно към пациентки на възраст над 40 години, но от нея ще могат да се възползват и по-млади жени с преждевременно намален яйчников резерв.

Програмата е съвместна инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“ и Варненски медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и ще се осъществи като реверанс към тази група пациентки, които, поради приетите критерии на Център „Фонд за асистирана репродукция“, нямат възможност да се възползват от националната програма за финансиране на лечение чрез инвитро оплождане. Целта е да се предложат преференциални и достъпни цени на инвитро процедури за тези пациентки. За включилите се в програмата, ще бъде изготвен индивидуален план за лечение от водещи специалисти по репродуктивна медицина от двете лечебни заведения.

Коментирай