Бременност

Отслабва ли действието на оралните контрацептиви на сутринта?

След вечерното взимане на хапчето безопасно ли е да се прави сутрешен секс?

28.04.2014г. / 12 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хората са измислили какви ли не начини за предотвратяване на нежелана бременност от древността до днес. Използват се презервативи, орални контрацептиви, диафрагми, спирали и много други. Всички тези методи могат значително да намалят шансовете за зачеване, но не напълно. Единствено презервативът е рекордьор по успеваемост в превенцията – между 90 и 95% намалява шансовете за зачеване.

Замисляли ли сте се какво се случва ако една жена ползва орални контрацептиви и двойката прави секс на сутринта след взимането на хапчето (обикновено противозачатъчните хапчета се взимат вечер)?

Репродуктивната система при жените е изключително сложна и менструалният цикъл включва няколко различни хормона. Ето една опростена версия на това какво точно се случва:

Малко след като цикълът на жената свърши, хипофизната жлеза започва новия месечен цикъл като секретира хормона FSH или фоликулостимулиращ хормон. Този хормон „казва“ на яйчниците, че е време да се подготвят за новия овулационен цикъл.

Един фоликул се развива и започва излъчването на хормона естроген. Той кара лигавицата на матката да се „сгъсти“ така, че тя да стане готова да приеме оплодената яйцеклетка. Точно преди овулацията яйцеклетката отделя прогестерон, който секретира в продължение на около 2 седмици.

Хипоталамусът и хипофизата „усещат“ нивата на естрогена, който нараства в кръвта. Когато нивата станат достатъчно високи, хипофизата освобождава лутенизиращ хормон (LH), който „казва“ на фоликула да освободи яйцеклетката в маточната тръба. Сперматозоидите могат да оплодят яйцеклетката в рамките на около 24 часа.

Ако бъде оплодена в този период и ако условията са подходящи, яйцеклетката се имплантира в маточната лигавица. Така започва бременността.

Свързани статии

Въпреки че за оплождането на яйцеклетката има само 24-часов прозорец, сперматозоидите могат да живеят до 5 дни в тялото на жената, докато изчакат удобния момент. Така че, ако жената прави небезопасен секс три дни след овулацията, тя има доста голям шанс да забременее.

При регулярното взимане на контрацептивни хапчета шансовете да забременеете значително намаляват. Дори да правите секс на сутринта, след като сте взели хапчето, не би трябвало рискът да се е увеличил, въпреки известното отслабване на действието на хапчето. При тези контрацептиви много важно е стриктното им взимане в точно определено време. Така хормоналният баланс се поддържа в нужните нива и рискът от зачеване се свежда до приблизително 5%.

Така че, взимайте регулярно контрацептивните си таблетки и се наслаждавайте на сексуални приключения по всяко време на денонощието!

Коментирай