Бременност

Как да намалим риска от прибягване до секцио?

Какво зависи от нас и какво е добре да направим преди раждането?

29.04.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl.com

Снимка: Photl.com

В последно време ражданията със секцио зачестиха особено много. С ултрамодерната техника за следене и контрол на развитието на плода ссе установяват прекалено много хипотетични рискове, заради които лекарите предпочитат да се доверят на секцио метода, за да се избегнат максимално усложненията при едно нормално раждане.

В много случаи обаче се оказва, че тези отчети на апаратите са „фалшива тревога“ и е можело да се опита все пак нормално раждане. Разбира се, има някои неоспорими показатели, които задължително налагат цезарово сечение. Това са раждания на близнаци, ускорени тонове на бебето, повишена сърдечна честота, които изискват хирургическа намеса.

Много жени не желаят да раждат секцио, заради по-бавното възстановяване на тялото и също заради възможността кърмата да не се появи веднага в първите 48 часа, когато е повече от необходимо бебето да суче. Друг фактор, който притеснява родилките е повишеният риск от разкъсвания на маточната стена след извършване на секцио процедурата. В някои много тежки случаи може да се стигне до голяма кръвозагуба на майката, мозъчно увреждане на бебето и дори смърт. Но това са редки случаи.

При жени, които са раждали предишното си дете със секцио, е почти задължително да родят и следващото по същия начин. Това е така заради повишената опасност от разкъсвания на матката заради изтъняването на стената й вследствие на предната операция.

Кои са начините за избягване на секциото и има ли такива?

Свързани статии

1. Потърсете гинеколог, който е склонен да предпочете нормалното раждане пред секциото. Днес повечето гинеколози предпочитат цезаровото сечение като по-лесен вариант за тях, но вие изберете лекар, който ще се вслуша в желанията ви и ще се съобрази с тях. Ако се налага изберете го като шеф на екип, за да сте сигурни, че задължително той ще присъства на раждането, а не някой случаен, който се пада на смяна. Много майки се бунтуват срещу абсурда на избора на екип и безумно скъпата му цена, но помислете първо за здравето на бебето и вашето собствено.

2. Избягвайте да бъдете склонявани насила да родите със секцио. Тази практика също се среща все по-често. Прекалено бързото преминаване към втория етап на раждането – напъването при контракции преди шийката да се е разтворила достатъчно и разкритието да се е доближило до необходимите сантиметри, може да предизвика спешното налагане на секцио. Затова в етапа, в който имате контракции, но не са толкова чести и силни – дишайте дълбоко и се разходете, ако имате тази възможност, преди да започнете да напъвате.

3. Вземете си дула. Те са много полезни помощници в раждането. Според статистика, отнасяща се за САЩ, ражданията с помощта на дула са намалили значително налагането на секцио – до 13% в сравнение с контролна група родилки, които не са използвали услугите на дула.

4. Опитайте се да останете максимално време у дома, преди да отидете в болницата. Там веднага ще ви закичат с апарати и монитори за следене на тоновете, които в голяма степен ще затруднят възможността ви да се разхождате, докато нужното разкритие се случи.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Мен не ме е боляло изобщо нито секунда - не си ли чувала за обезболяващи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
Цвети ( преди 9 години )
Ти да не мислиш че секциото не боли? то си е корема операция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Разбира се, какви са тези глупости за риск. По-добре ли е да се мъчиш като куче и да те боли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 4 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Най-добре с планирано секцио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар