Бременност

Рискове и предпоставки за раждане на бебе с маломерно тегло

Заболявания, пушене и...

11.05.2014г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Дори когато бебето се роди съвсем нормално, родителите се тревожат. Това е най-естествената реакция, която спохожда всяка майка и всеки баща. Но тревогите се удвояват, когато бебето се появи на бял свят с по-малко тегло от нормалното.

Обикновено това се случва на бебетата, родили се преди 36-37 седмица, но не е задължително. Какви са рисковете от раждането с поднормено тегло, кои са предпоставките, които биха могли да предизвикат този проблем и проблем ли се оказва винаги това състояние на бебето, вижте в следващите редове!

Многоплодна бременност

При жени, очакващи близнаци, рискът от раждане с маломерно тегло е приблизително 60%, при тризнаците – 90%, а при четиризнаци или повече вероятността да се родят с по-малко тегло е направо 100% и лекарите са подготвени за това.

Този феномен се случва, защото борбата за хранителните вещества започва още в корема на майката. Природата създава всички живи същества така, че те да се борят с всички сили за живота си. И при бебетата е така. Налага им се да делят едно малко пространство, каквото е матката на майката, от което да черпят хранителни вещества, необходими за развитието им.

Възможни са усложнения и за майката, като развитие на анемия, калциев дефицит, високо кръвно налягане (прееклампсия).

Заболявания на майката

Както е известно, през последните години все повече нараства тенденцията жените да раждат след 30 години, дори след 40. Това увеличава и риска от поява на усложнения по време на бременността и след раждането. Късната бременност крие своите рискове както за здравето на майката, така и на бебето.

Предполага се също така, че в по-напреднала възраст майката вероятно има повече заболявания, отколкото би имала една млада жена, ненавършила 30 години.

Вагиналните бактериални инфекции могат да предизвикат преждевременно раждане, с оглед на възрастта може да се появи високо кръвно налягане по време на бременността.

Пушене, употреба на алкохол, наркотици и лекарства

Няма нужда да се обяснява какви точно са вредите, причинени от гореспоменатите порочни навици. Те са общовалидни за всеки човек, независимо дали е мъж или жена. Но когато става дума за невинен новозараждащ се живот, специалистите смятат, че трябва да се направи всичко възможно, за да се ограничи и дори изключи употребата на тези вредни вещества.

Изпушването на дори една цигара внася директно в организма на бебето големи количества катрани и никотин чрез плацентата, което може да се окаже причина за преждевременно раждане, раждане с малформации и увреждания, както и с маломерно тегло.

Много лекари съветват бъдещите майки да избягват употребата на лекарства, дори и такива, изписвани без рецепта, защото те биха могли в различна степен да повишат риска от раждане с поднормено тегло, преждевременно раждане и вродени проблеми.

Свързани статии

Проблеми с шийката на матката

Шийката на матката служи като защитен механизъм по време на бременността. Когато плодът се закотви в утробата, шийката се затваря, за да може да осигури нормалното развитие на бебето. Когато има някакъв проблем с нея или е налице възпалителен процес, свивателната й функция намалява и така шийката не успява да осъществи предпазното си предназначение. Това е предпоставка за преждевременно раждане, породено от натиска на плода, маломерно раждане или кръвоизлив.

Проблеми с плацентата

Плацентата е главният носител на хранителни вещества за плода. Когато има някакъв проблем с нея, тези хранителни вещества не успяват да достигнат нормално до плода, може да се наблюдава намалено количество кислород, което затруднява нормалното развитие. Разкъсванията на плацентата могат да предизвикат отлепването й от стените на матката, което също повлиява зле цялата бременност и налага спешни мерки.

Коментирай