Бременност

5 симптома, подсказващи за извънматочна бременност

Болка в рамото ...

13.05.2014г. / 17 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За извънматочна бременност се смята тази, при която оплодената яйцеклетка не е достигнала матката, а е заседнала например във фалопиевите тръби. Симптомите подсказващи за това състояние се различават при всяка жена.

Има няколко основни и най-често срещани симптома, които изискват повишено внимание, защото могат да подскажат за наличието на проблема. Обърнете внимание на:

Коремна болка

Обърнете внимание на това дали болката се появява често, колко е продължителна и дали с времето не се увеличава. Обикновено коремната болка подсказваща за наличието на извънматочната бременност е остра и тежка и се проявява само от едната страна на корема.

Вагинално кървене

Вагиналното кървене през първите седмици на бременността почти винаги е нормално, но само когато е леко. Това се нарича забавена менструация. При извънматочната бременност, то се проявява често, цветът на кръвотечението може да бъде по-тъмен.

Виене на свят

При извънматочната бременност, когато не е на време установена, оплодената яйцеклетка нараства и може да предизвиква вътрешни разкъсвания и кървене. Това е причина жената да се чувства замаяна, да й прилошее, да спадне кръвното й налягане и дори да загуби съзнание.

Диария и повръщане

Прогресиращата извънматочна бременност може да доведе до симптоми като повръщане и диария.

Болка в рамото

Може да ви звучи странно, но болката в рамото, особено при лягане, изисква повишено внимание. Причината за усещането на болка точно в тази част на тялото е че вътрешното кървене дразни диафрагмата и това се усеща като раменна болка.

Свързани статии

Когато извънматочната бременност е диагностицирана навреме, значително се намалява рискът от увреждане и премахване на фалопиевата тръба, както и от бъдещи усложнения.

Няма как да предотвратите това състояние, но обръщайки навременно внимание на симптомите, проблемът може да бъде решен и вие да забременеете в следващите няколко месеца успешно.

Въпреки това, ако сте пушачка е добре да се откажете от вредния навик, защото жените, които пушат са с по-висок риск от извънматочна бременност. По време на полов акт е добре да използвате презерватив, особено, ако не правите планове за бебе.

Така ще намалите риска от половопредавани инфекции, които могат да доведат до тазова възпалителна болест. Тези инфекции често предизвикват нарастване на съединителна тъкан в маточните тръби, която може да причини извънматочна бременност.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Внимивайте, че е сериозно това, на мен ми махнаха едната тръба, защото не го видях навреме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар