Бременност

Секциото и затлъстяването – каква е връзката?

Какво се променя в организма на децата, родени секцио?

19.05.2014г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Както знаем, в последно време раждането с цезарово сечение е доста често срещано. Много лекари го избират заради предварителните притеснения, които се появяват при изследванията на майките.

Също така много майки избират този метод като планиран за самото раждане, за да избегнат родилните мъки и болки и за да се предпазят от евентуални усложнения, като например спадане на органи в малкия таз или вдигане на диоптъра.

Едно ново изследване, проведено в болницата в Бостън, САЩ разкрива, че бебетата, родени чрез цезарово сечение, са два пъти по-предразположени към затлъстяване в сравнение с онези, родени по нормален път.

Проучването е направено върху 1225 майки и бебета за период от три години като бебетата са били щателно претегляни и индексът на телесната им маса е бил системно изследван.

Лекарите открили, че почти 16% от бебетата, родени секцио, развиват наднормено тегло до 3-тата си година, докато само 7% от родените нормално имат този проблем.

Свързани статии

Изследователите смятат, че жените, които раждат по оперативния начин, не са изложени на някои бактерии, които са добри за организма и дават тласък на метаболизма още от самото раждане.

Затлъстелите хора, оказва се, имат по-малки количества от тези бактерии в организма си или той е враждебно настроен към тях и имунната им система ги унищожава.

Това означава, че те горят по-малко калории и наддават на тегло по-лесно в сравнение с останалите, които имат оптимални нива на тези благородни бактерии.

Почти 25% от ражданията в Англия са чрез цезарово сечение през последното десетилетие, направени заради съмнение за усложнения. За България тенденцията също се увеличава.

Съветът на специалистите е секциото да се избягва, освен в случаите, когато то е неизбежно и наложително.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 9 години )