Бременност

Вегетарианство по време на бременност

Може да намали риска от наднормено тегло и камъни в жлъчката

27.05.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Много жени, които преди бременността са се придържали към вегетарианството, продължават да се хранят по този начин и през деветте месеца. Може ли този начин на живот да навреди на здравето на майката и бебето?

Доктор Ракел Депендал, диетолог в Cedars-Sinai Medical Group в Beverly Hills споделя, че вегетарианството би могло да осигури всички необходими хранителни вещества, от които се нуждаят майката и бебето.

Има много положителни страни на вегетарианството през бременността. Вегетарианските източници на протеини са в пъти по-лесни за усвояване от организма. Като цяло вегетарианството може да намали риска от:

  • наднормено тегло
  • хипертония
  • запек
  • сърдечно заболяване
  • диабет тип 2
  • гестационен диабет
  • камъни в жлъчката и други.

На какво трябва да обърнете внимание, за да бъдете в добро здраве?

Приемайте подходящи за бременността витамини след консултация с лекар.

Наблюдаващият ви лекар трябва да бъде уведомен за това, че сте вегетарианка. Попитайте дали е необходимо да приемате допълнително добавки, обогатени с калций. Препоръчителният дневен прием на калций при бременните е 1200 милиграма на ден, особено ако не консумирате млечни продукти.

Не допускайте дефицит на желязо!

Бременната се нуждае от около 1000 мг желязо на ден. Това би могло да я предпази от развитието на желязо-дефицитна анемия. Най-често препоръчваният източник на желязо е червеното месо.

Но вегетарианците могат да увеличат консумацията на храни като леща, спанак, грах, тиква и бадеми. Добре е да си направите и кръвен тест и ако е необходимо да приемате допълнителни добавки.

Свързани статии

Не допускайте дефицит на витамини от групата В !

Един от най-важните витамини от групата В е фолиева киселина, която помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба. Препоръчва се нейният прием да започне още преди наличието на бременност.

Обикновено една бременна се нуждае от 600 микрограма фолиева киселина. Добри хранителни източници са боб, ядки, зеленчуци, зърнени храни и други.

Добавете достатъчно протеини към менюто си.

Протеините са от съществено значение за изграждането на костите и тъканите на вашето бебе, като и подпомагат вашето здраве и произвеждането на кърма след раждането. Консумирайте повече храни, богати на протеини като яйца, кисело мляко, боб, ядки, тофу, моцарела и други.

Ако съумеете да се храните правилно и да приемате необходимите хранителни добавки, вие и вашето бебе ще бъдете в добро здраве.

Снимка: photl

Коментирай