Бременност

За да имаме здрави деца, трябва да правим профилактика на бременността

Страшни болести като полиомиелит навлизат в България покрай бежанската вълна и майките трябва да спазват националния имунизационен календар

19.05.2014г. / 10 27ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На 17-и май се проведе вторият по рода си форум на Puls.bg за бременност и раждане, на който водещи медицински специалисти отговориха на горещите въпроси на бъдещи и настоящи родители.

Сред лекторите бяха д-р Даниела Савова – акушер гинеколог и медицински директор на МЦ „Репродуктивно здраве“, д-р Петя Чавеева от сектор Фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, д-р Динчо Георгиев – акушер-гинеколог и д-р Радка Масларска – началник отделение „Неонатология“ болница Токуда. 

Всички те разясниха пред аудитория над 400 души как да разграничават тревожните симптоми от нормалните признаци в състоянието на бременната и новороденото. Бе пояснено и какво различава естествено протичащото раждане от дирижираното и какво представлява индуцирането на родилния процес.

В първия панел д-р Даниела Савова изясни до какви граници могат да се смятат за нормални признаци като замаяност, умора, главоболие, повръщане, болки ниско в корема и дали е редно при грипоподобни състояния да се назначава терапия. 

Д-р Петя Чавеева говори за сигурността и здравето на бебето в корема на майката. Тя съсредоточи вниманието на това колко е важна феталната медицина.

Още в началото на бременността акушер-гинекологът трябва да увери пациентката си колко важно е в срок около 9-та гестационна седмица да проведе ехографско изследване при сертифициран специалист по фетална медицина за преценка на вероятността от Синдром на Даун. Тя обърна внимание на сроковете, в които се извършва оценка на фетална морфология на плода, както и по-късно провеждането на специализираното изследване ехокардиография. 

Във втория панел д-р Динчо Георгиев обясни какво представлява естественото раждане и причините, поради които акушер-гинекологът може да се намеси в един или друг етап с медикаментозно подпомагане с цел неговото нормално и нетравматично протичане за родилката и бебето. Той акцентира върху това, че съвременните жени раждат само по един-два пъти в живота и се полагат много повече грижи за майката и бебето и че съвременната медицина дава безопасни средства и методи за скъсяване на периода на раждането и облекчаване на страданието на родилката и новороденото. 

Свързани статии

В третия панел един от водещите ни неонатолози д-р Радка Масларска разказа за естествени на вид тревожни състояния при новороденото, които родителите е възможно да интерпретират погрешно за тревожни и обратното, обърна внимание кои други не бива да се неглежират и налагат своевременна консултация със специалист, за да се предотврати развитието на сериозен медицински проблем. Тя напомни, че е много важно да се правят всички ваксини по задължителния имунизационен календар на децата, защото напоследък покрай бежанската вълна отново в България навлизат страшни болести като полиомиелит.    

Всички присъстващи зададоха своите въпроси към лекторите на събитието, а онези, които не можаха да дойдат, ще могат да разгледат презентациите на лекторите на специално създадения сайт www.events.puls.bg.

Форум за бременност и раждане се осъществява в партньорство с Медицински комплекс „д-р Щерев“, тъканна банка „Биогенерация“ и Bioderma, както и със спонсорството на Lidl, Болница „Токуда“ – София и Пренатест – безопасната дородова диагностика. 

Коментирай