Бременност

Зачеване след хламидия – какви са трудностите?

Какво е лечението?

02.06.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зачеването невинаги е лесно, особено ако възрастта напредва и са налице някои заболявания или последиците от тях. По подобен начин стои въпросът с хламидия и забременяването.

Какво е хламидия?

Хламидията е бактерия, която се предава по полов път. През втората половина на 20 век досега броят на заболелите драматично се е увеличил, сочат статистиките.

Какви са симптомите на заразяване с хламидия?

За съжаление, 70% от заразените жени и 50% от мъжете нямат никакви симптоми на заразяването. Следователно много малка част от пациентите търсят лекарска помощ, което затруднява лечението и улеснява разпространението на болестта.

При 30% от жените, които изпитват някакви симптоми на болестта, те са подобни на цистит – парене при уриниране и дори болка, както и увеличено вагинално течение. Кървене и зацапване между месечните цикли също може да се появи. Дискомфорт и болка при полов акт може да се появи вследствие на възпалението по тъканите в областта.

Свързани статии

Как се отразява хламидията на плодовитостта?

Ако не се лекува, инфекцията може да остане латентна в продължение на месеци, преди да достигне матката и фалопиевите тръби. Това може да доведе до възпалително заболяване в таза и редица усложнения. Характеризира се с коремна болка ниско долу, треска, болезнен полов акт.

Неглижирането на тези симптоми може да доведе до запушване на маточните тръби и последващо безплодие.

Хламидията е един от най-мащабните причинители на безплодие през последните години. За една година приблизително 30 000 жени в САЩ остават безплодни заради коварната инфекция.

Какво е лечението?

Важно е хламидията да се обработи от специалист с адекватните медикаменти. Също така е важно това да стане колкото се може по-навреме. Затова редовните профилактични прегледи са абсолютно задължителни. Не изчаквайте да получите каквито и да е симптоми, а гледайте да посещавате редовно вашия лекар, за да не се окаже късно.

За да се диагностицира хламидията се взима цервикален секрет при жените, а при мъжете – уретрален. Веднъж поставена точна диагноза, лечението е ефективно с подходящите антибиотици. Хламидията не е резистентна, затова излекуването става ефективно след няколко седмици.

Коментирай