Бременност

Бременността може да бъде „заразна“?

Вие заразихте ли се?

08.06.2014г. / 10 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Забелязали ли сте колко „заразно“ може да бъде забременяването? Няма как да не ви е направило впечатление как близки приятелки забременяват почти по едно и също време, съученици, колеги – наблюдава се някаква странна закономерност в тази приятна „зараза“.

Не само ние сме го забелязали, но и много учени из целия свят. Американски изследователи са си направили труда да изследват този невероятен феномен и механизмите, по които се случва. Интересно е да се отбележи, че приятелите и съучениците на вашата възраст могат да изиграят важна роля за решенията ви за създаване на потомство.

Авторите на изследването са проучили над 1900 жени на възраст между 26 и 33 години. Жените трябвало да попълнят специален въпросник относно събитията от живота им, както и техните приятелки.

От тези жени 820 са станали родители. Проучването показва, че средната възраст, на която са станали майки, била 27 години. Малко повече от половината от жените заявили, че бременностите им били неочаквани.

Изследователите открили, че планираните бременности се оказали повече за жените, чиито приятелки вече са забременели. Тоест, желанието да забременеят се е засилило многократно след раждането или бременността на приятелките им, забременели неочаквано.

Свързани статии

Защо приятелите могат да бъдат такъв мощен фактор, който влияе върху желанието за зачеване?

Учените смятат, че детеродният опит на един приятел може да бъде важна предпоставка за желание за последване в родителското начинание, не само заради радостта и щастието, което хората наблюдават у приятелите си, но и заради полезната информация, която те могат да им дадат.

В човешката природа е заложен първичен страх от непознатото, от това дали ще се справиш с дадена кризисна ситуация. Когато видиш, че някой твой близък се справя, и не само – това му носи истинско щастие, инстинктивно започваш да желаеш да последваш неговия опит.

За много хора предприемането на първата крачка в това да станеш родител наистина е труден избор, ако трябва да го направят сами. Но виждайки, че други техни връстници го правят, това някак улеснява избора. А и е толкова приятно вие и най-добрата ви приятелка да отгледате заедно децата си! Ще споделите не само незабравими мигове, но и безценен опит!

Коментирай