Бременност

Има ли значение големината на корема през бременността?

При кои състояния има опасност от нарушаване на нормалните размери?

13.06.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Досущ като самите бебета, коремчетата на бъдещите майки са в различни големини и форми. С напредване на бременността майките се чувстват все повече като китове, обути в панталони за бременни и ако попитате която и да е бременна жена ще ви отговори, че е усещала корема си огромен.

Всъщност е факт, че няма точен размер на корема на бременната жена. Размерът на корема невинаги има общо с големината на бебето. Не си мислете, че ако коремът ви е огромен, задължително ще родите голямо бебе. Но все пак има известни рискове.

Всеки „бременен корем“ зависи от индивидуалните ви особености. Има значение дали носите първото си дете или следващо, значение има също в какво състояние е коремната ви мускулатура преди раждането. Добре поддържаната и стегната мускулатура винаги помага при износването на бебето и раждането.

Размерът, естествено, зависи и от това колко бебета има в корема на майката. Ако бременността е многоплодна, нормално е коремът да е с по-голям размер, въпреки че отново не е напълно задължително.

Нивата наоколоплодната течност също имат значение за големината на корема. При по-високи нива се наблюдава подуване, което би следвало да бъде консултирано с лекар.

Какво може да повлияе на големината на корема на бременната жена?

Прекалено голям корем

Много течности

Твърде много околоплодна течност може да окаже сериозно влияние върху големината на корема. При износването на близнаци или повече бебета може да се наблюдава увеличение на околоплодната течност.

Свързани статии

Гестационен диабет

При това състояние панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да се справи с количеството захар в организма. Ако нивата на кръвната захар станат прекалено високи, тя преминава през плацентата и бебето я преобразува в мазнини, мускули, а понякога дори уголемени органи. Това прави размера на бебето по-голям, съответно и корема на майката.

Прекалено малък корем

Липса на течности

Това може да означава, че бебето се развива твърде бавно или че майката има проблеми с пикочните пътища или бъбреците. И в двата случая трябва проблемът да се отнесе към консултант.

Високо кръвно налягане

При прееклампсията кръвоносните съдове на плацентата се свиват, което намалява притока на кислород към бебето. Ако това се случи, бебето ще прехвърли наличния кислород към жизненоважните органи, за сметка на останалите. Това ще намали значително нормалния му размер, а може да доведе и до малформации.

Пушене

Пушенето също намалява количеството кислород на бебето. Жените, които пушат по време на бременността са три пъти по-склонни да имат бебета с по-ниско тегло, да не говорим за други увреждания. Могат да се появят усложнения по време на раждането.

Коментирай