Бременност

Вегетарианска диета за бременни

Как да си набавим всички хранителни вещества

17.06.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храненето през бременността е от първостепенно значение. Чрез разнообразието от полезни хранителни вещества развиващото се бебе получава необходимите за развитието му елементи.

Вегетарианците смятат храненето си за правилно и здравословно. Има много факти, потвърждаващи това схващане. Но е вярно също така, че при вегетарианството съществуват някои рискове от лишаване на организма от жизненоважни хранителни вещества.

Това се случва, когато вегетарианската диета не е достатъчно разнообразна. Ако се стремите към богатство и разнообразие ежедневно, няма да имате проблем.

По време на бременността нуждата от разнообразие в храненето нараства. Ако сте бъдеща майка вегетарианка, може би бихте искали да знаете какъв точно хранителен режим би бил полезен за вас и вашето бебе.

На първо място имате нужда от достатъчно протеини, тъй като изключването на месните и млечните продукти крие рискове от загуба на тези важни хранителни вещества.

Добри източници на протеини за вегетарианци, които не са изключили млечните продукти от менюто си са прясното краве и соевото мляко. Други добри източници на протеин са пълнозърнестите храни, бобът, сиренето, тофу и киселото мляко.

Свързани статии

Омега-3 мастните киселини могат да бъдат получени от лененото семе, орехите, тъмнозелените листни зеленчуци, шарения боб, тиквата, рапичното олио, броколите, карфиола и папаята.

Всички тези продукти са богати и на цинк, желязо, фолиева киселина, витамин D, витамин В12 и калций.

В допълнение можете да включите и яйца (ако не сте ги изключили от менюто си), портокалов сок (прясно изцеден), зърнени храни и водорасли.

Ясно е, че разнообразието от естествени непреработени хранителни вещества е от първостепенно значение за здравословното състояние както на майката, така и на бебето.

Ето един примерен хранителен режим, който е препоръчителен за всекидневното меню:

1. Четири порции варен боб или грах заради богатството им на цинк, желязо и протеини. Могат да се добавят няколко ядки и семена.

2. Четири порции, богати на калций храни, включително обезмаслено краве мляко или соево мляко, обогатено с витамин D и калций.

3. Осем до десет малки порции плодове и зеленчуци, тъй като те са изпълнени с антиоксиданти. Все пак не трябва да се прекалява с количеството, защото с въглехидратите трябва да се внимава.

4. Шест-седем малки порции пълнозърнести храни, включително кафяв ориз, овесени ядки и пълнозърнест хляб.

5. Една или две порции храна, осигуряваща витамин В12 – мляко, соево мляко, яйчен жълтък, соя.

Бъдете внимателни в общия калориен прием, за да не натрупате излишни килограми.

Коментирай