Бременност

5 причини за притеснение през бременността

Какво е потенциално опасно в този период?

23.06.2014г. / 12 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бременността е тревожен период от живота на всяка жена. Изпълнен с въпроси, притеснения дали всичко ще се случи както трябва и дали раждането ще е леко! Но има някои неща, за които експертите твърдят, че трябва да се притеснявате малко повече, защото наистина са от голямо значение. Те носят потенциални рискове и е добре да се направи всичко възможно да бъдат предотвратени.

Развитие на инфекции по време на бременността

Инфекциите могат да се окажат сериозен крайъгълен камък през бременността. Могат да доведат до излишни и опасни рискове за здравето на майката и детето. Дори безобидни на пръв поглед вируси на грип могат да се окажат рисков фактор за някои жени, особено такива с хронични заболявания и понижен имунитет.

Свръхтегло

Според проучванията приблизително 41% от бременните жени натрупват повече килограми от здравословния максимум. Допускането на свръхтегло по време на бременността увеличава риска от усложнения през бременността и по време на самото раждане, както и от преждевременно раждане, вродени дефекти и наднормено тегло на самото бебе.

Опитвайте се да се храните здравословно и в допустими количества. Избягвайте сладките вредни десерти и мазни преработени храни.

Недостатъчно добра физическа форма

Едва 23% от жените се грижат за добрата форма на тялото и мускулатурата си по време на бременността. Важно е също така преди зачеването тялото да е в оптимална физическа форма, за да бъдат износването на плода и раждането по-лесни.

Физическите упражнения освен това дават сила и енергия на тялото, не допускат прекомерното качване на килограми, дават издръжливост и са предпоставка за намаляване на редица рискове през бременността.

Свързани статии

Използване на препарати за почистване в дома

Опитайте се да избягвате прекомерната употреба на вредни химически препарати за почистване на дома. Ако можете дори ги изключете напълно. Ако все пак употребата им се наложи, проветрявайте добре помещенията.

В препаратите има много вредни поначало съставки, които утежняват положението по време на бременността и увеличават рисковете от поява на неочаквани състояния.

Особено внимателни трябва да бъдете ако домът ви е скоро пребоядисан или има някакъв друг вид потенциално опасно обстоятелство, което може да ви навреди!

Развитие на гестационен диабет

Появата на гестационен диабет се случва при около 8-9% от жените. Това е сериозна предпоставка за повишаване на риска от сериозни увреждания и усложнения. Освен това високите нива на кръвна захар по време на бременността водят до прееклампсия, преждевременно раждане, раждане на бебе със свръхтегло или раждане със спешно секцио.

Спортувайте редовно, следете приема на захар или я премахнете тотално, ако сте диагностицирани с метаболитен синдром, диабет тип 2 или 1.

Коментирай