Бременност

Астма и бременност – какви са рисковете?

Как да контролирате астмата по време на бременност?

24.06.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Астмата е заболяване, което засяга най-малките „тръбички“ на дихателните пътища, които пренасят въздуха към белия дроб. Ако имате астма, тези тръби са по-чувствителни и лесно могат да се подуят и раздразнят. Това може да доведе до поява на хрипове, кашлица, стягане в гърдите.

Астмата може да е в лека или тежка форма.

Бременността най-вероятно трудно би могла да провокира поява на астма, ако преди това не сте страдали от този проблем, но може да се окаже провокатор на по-чести или по-тежки пристъпи, заради притискането на диафрагмата. Състоянието на жените астматички може да стане непредсказуемо по време на бременността.

Не е задължително състоянието на всички жени, страдащи от астма, да се влоши по време на бременността. Някои не изпитват никакви усложнения. Но 1/3 от тях изпитват влошаване на симптомите.

Свързани статии

Според проучванията, ако се случи симптомите на астма да се усложнят, това става най-често през втория и третия триместър, като пикът е в шестия месец. Успокояващо е, че в около 90% от случаите жените не са имали никакви пристъпи по време на раждането и веднага след него.

Най-добрият начин да се осигури здравословна бременност е да се контролира по подходящ начин астмата – да се избягват всички спусъци, които биха могли да провокират симптомите. Най-доброто лекарство е контролирането на риска. Ако астмата е добре контролирана, има съвсем малък риск от влошаване на състоянието ви или това на бебето.

Астма процедури и бременност

Няма опасност да продължите предписаното си лечение срещу астма по време на бременността. Освен ако астмата не се влоши, лечението може да си остане същото, без риск за бебето. Ако спрете лечението от притеснение за бебето, рискувате да влошите симптомите на астмата, което може да увеличи риска от раждане на бебе с ниско тегло.

Предупредителни знаци, че астмата може да се влоши:

  • Кашлица – по-лоша през нощта или рано сутрин
  • Хрипове
  • Задух
  • Стягане в гърдите
Коментирай