Бременност

Силна неприятна миризма по време на бременност

Какво я причинява и в кои части на тялото се появява?

09.07.2014г. / 14 52ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето бременни жени имат изострено обоняние. В този период от живота жените за зло или за добро усещат всички миризми доста по-остро и, за съжаление, има голяма вероятност собствената миризма никак да не ви се хареса.

В някои случаи може да се появи по-лоша от обикновено телесна миризма, която има своето обяснение. Тъй като хормоналния баланс в тялото на майката се променя през бременността, променят се и миризмите, които излъчва.

Със засилването на метаболизма може да се провокира увеличаване на притока на кръв към мишниците и вагината. Поначало бременността е период, свързан с известно допълнително кръвоснабдяване на някои органи с оглед улесняване на износването на бебето.

Тези промени обаче правят някои проблемни области още по-проблемни. Кои са най-често срещаните места, чиято миризма се увеличава и влошава?

Миризма на тялото

Потните жлези ускоряват работата си, което води до засилване на неприятната миризма. Тя дори може да измени „тоналността“ си и да започне да накиселява на мирис. Но не се безпокойте – има вероятност само вие да си го усещате, тъй като обонянието ви и без това е засилено.

Лош дъх

Миризливата уста може да е знак, че са възникнали проблеми с венците. Ако зловонието продължи дълго и се усили, трябва да се вземе под внимание, защото може да е знак за преждевременно раждане. Но това е в много редки случаи.

Свързани статии

Лошият дъх се дължи и на надигането на стомашни киселини заради притискането на плода. Те могат да предизвикат ринит (хрема) или хронично запушен нос. Заради съвкупността от тези симптоми, устната кухина пресъхва, слюнката намалява и се образува изключително лоша миризма. Натрупват се бактерии, които също влошават положението.

Вагинален мирис

Увеличеното кръвоснабдяване създава условие за промени в pH баланса, което опосредства растежа на болестотворни микроорганизми. Те от своя страна увеличават лошата миризма. Избягвайте интимни дезодоранти и обикновен сапун – те съдържат съмнителни ароматизатори, които могат дори да предизвикат зачервяване, сърбеж и парене.

Така възниква опасност от поява на гъбична инфекция, за която ще се наложи лечение, а това не е препоръчително. Миризмата на развалена риба може да подсказва за кандидоза, а миризмата на амоняк предполага бактериална вагиноза. И в двата случая трябва да се консултирате с лекар.

Използвайте само топла вода за почистване на интимните места. Допуска се от време на време употреба на специален интимен гел за почистване.

Коментирай
2 rate up comment 4 rate down comment
Аз ( преди 9 години )
Глупости. Бременната с желано дете жена е най-красивата и благоуханната жена на земята. Била съм бременна два пъти, имам две деца и съм доктор по хуманна медицина. Не нам, както казват руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар