Бременност

Правилната диета за бременни

Прости съвети за хранене по време на бременност и подобряване на плодовитостта

16.07.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храненето винаги е от значение за здравето, най-вече по време на бременността. Важно е и как се храните преди да заченете, тъй като нужните хранителни вещества играят голяма роля за фертилитета.

Според проучване, свързано с диетата и плодовитостта, проведено в Университета в Харвард, вие можете да контролирате плодовитостта си чрез правилна диета. Все пак, фактори като възраст и генетика са по-трудни за овладяване, така че всичко, което ви остава е да направите зависещото от вас, за да внесете полезни вещества в тялото си за вашето бебе.

Каква е правилната диета за бременни?

Яжте сложни въглехидрати

Ограничете консумацията на всякакви бързо усвояеми захари, изкуствени подсладители, сладкиши, газирани напитки, както и бял ориз и бял хляб. Всички те вдигат много рязко нивата на кръвната захар и поставят бебето ви в риск от развитие в среда на гестационен диабет, което може да има сериозни последствия след раждането.

Избягвайте трансмазнини

Трансмазнините се намират в маргарина, готовите храни, пакетираните храни, животинските преработени продукти като колбаси и деликатеси, пържени картофи и закуски. Употребата им може да повиши сериозно кръвната захар, холестерола и секрецията на инсулин. А това влияе зле на работата на панкреаса.

Тези храни крият сериозна опасност от поява на инсулинова резистентност.

Свързани статии

Наблегнете на протеините

Но не злоупотребявайте с месото. Набавете си нужните белтъчини от растителни храни като боб, семена, ядки, тофу – всички те съдържат здравословни мазнини и протеини. Това ще ви помогне и да не натрупате излишни килограми.

Пийте по една-две чаши пълномаслено мляко на ден

В него се съдържат необходими мазнини, които в нискомаслените продукти са химически ограничени. Киселото мляко също е задължително по време на бременността. Учените открили, че колкото повече нискомаслени млечни продукти има в диетата на една бременна, толкова по-малко неприятности има тя с бременността си.

Пийте кафе и чай в умерени количества

Избягвайте подсладените напитки изцяло. Ако се чувствате добре можете да продължите с употребата на кафе и чай, но в малки количества, които да не вредят на бебето. Според някои изследователи са допустими и 1-2 чаши вино.

Поддържайте теглото си

Не допускайте теглото ви да излезе от допустимите рамки. Това крие рискове за вашето здраве, здравето на бебето и раждането. Допустимите килограми, които е добре да качите са между 13 и 18.

Коментирай