Бременност

Какво влошава плодовитостта

Нещата, които трябва да избягвате, ако планирате бременност

12.07.2014г. / 12 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

При една планирана бременност е много важно да се спазват някои неща. От гледна точка на правилното протичане на бременността, както и здравето на майката и бебето, е необходимо да се откажете от някои вредни навици и продукти, които досега сте използвали.

Без значение дали имате трудности в зачеването или не, нещата, които ще изброим по-надолу могат да допринесат за усложняването му, затова е добре да се избягват.

Лубриканти

Без съмнение лубрикантите могат да допринесат много за сексуалното ви удоволствие, но ако се опитвате да заченете, те не са никак добър вариант. Влагалището произвежда киселинни секрети, които могат да убият сперматозоидите, но цервикалният мукус е този, който предпазва спермата.

Проучванията показват, че използването на лубриканти пречи на сперматозоидите да достигнат до предназначеното място, като ги кара да умират още в киселата среда на влагалището.

Прекалено много кофеин

Някои проучвания в тази област обобщават, че прекомерната консумация на кофеин може да се окаже доста вредна за фертилитета. Затова ако планирате да заченете е добре да ограничите количеството му.

И не става дума само за кафето, а за всички източници на кофеин – кола, шоколад, какао, енергийни напитки и т. н.

Алкохол

Ефектите на алкохола върху бременността като цяло са доста негативни. Същото се отнася и за плодовитостта. Ако употребявате алкохол редовно, шансовете ви за зачеване значително намаляват.

Пушене

Същото се отнася и за пушенето. Не е нужно да обясняваме какви вреди носи то на организма. Тютюневият дим влияе както на женската плодовитост, така и на мъжките сперматозоиди.

Риба с високо съдържание на живак

Препоръчително е да се избягват риби с високо съдържание на живак. Този метал обикновено се отлага в организма и не се изхвърля веднага. Натрупванията му са вредни за здравето, както и за плодовитостта.

Не яжте риби като акула, скумрия, риба меч, риба тон и др.

Свързани статии

Химикали

Бъдете изключително внимателни в употребата на различни химикали. Четете етикетите на парфюми, препарати за почистване, детергенти, перилни препарати – изобщо всичко, което може да навреди на здравето ви. Важно е, защото тези химикали се абсорбират директно от кожата и могат да навредят на плодовитостта.

Някои лекарства

Ако приемате лекарства без лекарско предписание, е добре все пак да уведомите лекаря си. Защото някои вещества могат да се окажат затрудняващи зачеването.

Горещи вани

Горещите вани поначало не са особено полезни както за кожата (защото я състаряват), така и за гръбначния стълб и ставите. Оказва се, че и за плодовитостта са не толкова добър вариант. Високите температури повреждат или унищожават сперматозоидите и влошават баланса в микрофлората на влагалището.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати